To śniadanie potrafi zaskoczyć, szczególnie wtedy, kiedy przekroicie bułkę, a nie spodziewacie się, że w środku jest jajko i to z płynnym żółtkiem. Całość jest wręcz idealna – bułka jest bardzo chrupiąca, dodatek szynki i passaty pomidorowej z przyprawami jeszcze uatrakcyjnia smakowo to danie, no i oczywiście rozpuszczony ser na górze. Ja dodaję dwa rodzaje – parmezan dla smaku oraz mozzarellę, która się pięknie rozpuści i zrobi pyszną serową skorupkę!
Jeśli lubicie tego rodzaju kuchnię, powinny Wam smakować także:
– rollsy z salami
– fajitas z kurczaka
– rollsy z szynką i serem
– pikantne skrzydełka z kurczaka
– chilli con carne
– pad thai z kurczakiem
– tacos ze stekiem
– Omlet z serem brie
JAJKO W BUŁCE
Przygotowanie: 25 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
– 2 kajzerki
– 2 jajka rozmiar M
– 2-3 łyżki passaty pomidorowej lub dobrego sosu pomidorowego
– kilka plasterków szynki
– 2 łyżki tartego parmezanu
– 3-4 łyżki tartej mozzarelli
– sól i pieprz
– posiekany szczypiorek lub dymka do podania
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzej do 180o C.
- Z bułek odkrój górę i usuń środek, tworząc możliwe dużą kieszeń i przestrzeń na dodatki. Usunięte elementy możesz wysuszyć i zrobić z nich bułkę tartą lub dodać np. do kotletów mielonych przygotowanych na obiad.
- Na spód każdej kajzerki dodaj nieco passaty pomidorowej lub sosu pomidorowego. Jeśli używasz passaty to dopraw ją nieco solą i pieprzem, możesz też dodać trochę suszonego oregano lub suszonej bazylii.
- Następnie włóż we wgłębienia plasterki szynki, tak aby nieco wystawały, i wbij po jednym jajku. Dopraw jajko solą i pieprzem, po czym posyp je parmezanem oraz tartą mozzarellą.
- Tak przygotowane bułeczki połóż na blaszce lub w naczyniu do zapiekania i wstaw do piekarnika. Piecz przez 20-23 minuty, tak aby żółtko pozostało płynne w środku, a białko się ścięło i ser rozpuścił.
SMACZNEGO!