Ta kaczka nie może się nie udać! Jeśli zastosujesz się do wskazówek odnośnie czasu przygotowania. Kaczka wyjdzie lekko różowa w środku, ale dzięki temu bardzo soczysta i idealna w smaku. Smażenie i pieczenie kaczki zbyt dłygo może bowiem spowodować, że zrobi się zbyt sucha i nieco twarda.
Z czym podawać kaczkę?
Kaczka idealnie smakuje zarówno ze złonymi jak i słodkimi dodatkami. Ale to w tej wersji na słodko chyba lubię ją najbardziej. Dlatego często podaję ją jak tym razem z dodatkiem żurawiny ze słoiczka w postaci pysznej konfitury, innym razem przygotowuję duszone lub smażone jabłka. Świetna będzie też borówka w słoiczku lub dodatek świeżych lub duszonych pomarańczy. Słodycz w każdej z tych wersji idealnie skomponuje się z mięsem.
Idealna na każdą okazję
Kaczka idealnie sprawdzi się na niedzielny obiad, obiad dla gości zarówno kilku jak i nawet kilkunastu osób. Wystarczy że przygotujesz i natniesz ją wcześniej, a jak przyjdą goście i będą już niemal gotowe dodatki kaczka trafi na patelnię i do rozgrzanego piekarnika. Później już tylko chwilka odpoczynku i można ją wykładać na talerze np z dodatkiem puree i sałatki.
Polecam Wam także inne przepisy:
– kaczka teryiaki
– kaczka z pigwą
– pierogi z kaczką
– rosół z kaczki
– ragu z kaczki
– przepis na gnocchi
– pad thai z kurczakiem
– domowy makaron
– cordon bleu z kurczaka
PIERŚ KACZKI Z ŻURAWINĄ
Przygotowanie: 30 minut
Ilość porcji: 2 porcje
Składniki:
– 2 piersi kacze
– sól i pieprz
– 2-3 łyżki żurawiny (konfitura żurawinowa)
– 1 pomarańcza
– 1/3 szklanki pestek z granatu
– do podania: puree zmiemniaczane, mix sałat z sosem do sałatki i pestkami granatu
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 oC.
- Kaczkę wyjmij z lodówki aby nabrała temperatury pokojowej. Natnij jej skórę ostrym nożem, tworząc dużą kratkę (natnij kilka pasków na skos w jedną i drugą stronę). Nacinaj tak, aby nie uszkodzić mięsa a naciąć tylko skórę. Dopraw kaczkę solą i pieprzem.
- Kaczkę połóż na rozgrzanej patelni bez dodatkowego tłuszczu, skórą do dołu. Ze skóry piersi kaczych wytopi się spora ilość tłuszczu. Kaczka powinna się smażyć od 8 do 12 minut w zależności od wielkości piersi i grubości skóry. Wtedy przełóż piersi na drugą stronę i smaż jedynie 2 minuty.
- Jeśli Twoja patelnia nadaje się do używania w piekarniku nie musisz zmieniać naczynia. Wystarczy wstawić kaczkę do piekarnika na patelni. Jeśli masz patelnię która nie może być używana w takich warunkach, nagrzej naczynie żaroodporne wraz z piekarnikiem i włóż do niego kaczkę skórą do góry. Piecz piersi kacze przez 8 minut, po czym wyjmij je z piekarnika i odstaw na 5 minut aby odpoczęły.
- W czasie pieczenia i odpoczywania przygotuj pomarańczę. Obierz ją ze skóry, podziel na cząstki i pozbaw białych części możliwie dokładnie. Przygotuj też pestki z granata.
- Kaczkę pokrój w plasterki i ułóż na talerzach. Możesz ułożyć je na puree ziemniaczanym. Na kaczce połóż porcję żurawiny oraz cząstki pomarańczy i pestki granatu. Podawaj z sałatką z dodsatkiem cytruysów i pysznym sosem na bazie oliwy.
SMACZNEGO!