Uwielbiam dodawać gorgonzolę do sosów do makaronu. Jej ostry smak niesamowicie łączy się z makaronami i dodatkami, na tyle, że sosu nie trzeba doprawiać już specjalnie, wystarczy dodać dodatki takie jak pieczarki, boczek i właściwie gotowe.
Tym razem mam dla Was naprawdę prosty przepis na makaron. Ugotujcie spaghetti lub inny właściwie dowolny makaron, podsmażcie boczek, cebulkę a na koniec pieczarki. Dodajcie gorgonzolę lub podobny ser a do tego śmietankę. No i gotowe!
Lubisz makarony? Koniecznie zajrzyj do tych przepisów:
Makaron z grzybami
Spaghetti Napoli – makaron z sosem pomidorowym
Prosty makaron – spaghetti aglio e oilo
Makaron z brokułem i suszonymi pomidorami
Makaron z krewetkami
Makaron z sosem cytrynowym
Spaghetti bolognese – przepis podstawowy
Makaron z porem i boczkiem
Makaron z suszonymi pomidorami i szpinakiem
Makaron z tuńczykiem
Makaron z polędwicą i pieczarkami
Lasagne ze szpinakiem
Makaron z pomidorkami i fetą – HIT TikToka
Makaron z bakłażanem – alla norma
Makaron Boeuf Strogonow
Makaron z wędzonym łososiem
Makaron z pesto i pomidorkami
Caccio e peppe – rzymski makaron
Lasagne (lasagne bolognese)
MAKARON Z BOCZKIEM I PIECZARKAMI
Przygotowanie: 15 minut
Ilość porcji: 2
SKŁADNIKI:
– 200-250 g makaronu spaghetti lub innego
– 100-150 g wędzonego surowego boczku
– 150-200 g sera gorgonzola
– 150-200 g śmietany 30%
– 1 mniejsza cebula
– 2 szklanki małych pieczarek (mogą być też większe, drobniej je wtedy pokrój)
– sól, pieprz,
– listki bazylii i parmezan do podania
PRZYGOTOWANIE:
- Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Pod koniec gotowania lub po ugotowaniu odlej nieco wody z gotującego się makaronu. Woda może przydać się do sosu.
- Cebulę drobno posiekaj. Pieczarki jeśli są małe przekrój jedynie na pół, a jeśli większe pokrój w plasterki.
- Boczek wrzuć na suchą rozgrzaną patelnię i smaż do zrumienienia. Wtedy dodaj cebulę i smaż kolejne 2-3 minuty. Dorzuć wtedy pieczarki i smaż, aż te zrobią się miękkie i nieco się przyrumienią. Dopraw sporą szczyptą soli.
- Jeśli robisz danie z większych pieczarek, warto usmażyć je na osobnej patelni i dopiero już usmażone dodać do boczku.
- Na patelnię dodaj ser gorgonzola lub podobny, wlej śmietanę, dopraw szczególnie pieprzem. Do sosu dodaj makaron i jeśli jest potrzeba także nieco wody z gotującego się makaronu, ale raczej nie będzie ona potrzebna. Sam zdecyduj, widząc konsystencję sosu.
- Makaron przekładaj na talerze, dodaj jeszcze świeże listki bazylii, świeżo mielony pieprz i posyp parmezanem. Podawaj.
SMACZNEGO!