Jeśli masz świeżą rybę, to naprawdę niewiele potrzeba, aby zrobić genialny obiad. Tym razem upiekłam kilka ziemniaków, przestudziłam je i pokroiłam w talarki. Talarkami wyłożyłam dno naczynia, odpowiednio je doprawiając, a na nich położyłam rybę, dodałam cytrynę, przyprawy i do piekarnika.
I generalnie na tym mogłabym zakończyć ten obiad, bo już ta wersja jest pyszna, ale ja dodatkowo zrobiłam do ryby pyszne duszone pomidorki z czosnkiem i białym winem. Ten dodatek to poezja do ryby!
Jeśli lubicie dania z ryb, zapraszam Was także do przepisów na:
Makaron z pieczonym łososiem
Łosoś z suszonymi pomidorami i szpinakiem
Sałatka cezar z łososiem
Łosoś w sosie chrzanowym
Łosoś w sosie miodowo-musztardowym
Tarta z łososiem w kształcie ryby
ryba w soli
dorsz w papilotach
pieczony pstrąg
Łosoś z pomidorami
ryba w porach
dorsz smażony z sosem maślanym
łosoś ze szpinakiem
łosoś pieczony z parmezanem
dorsz w sosie cytrynowym
pstrąg w sosie ziołowym
łosoś barbecue
tacos z rybą
halibut pieczony
ryba z frytkami
Przepis na turbota
Kotlety z łososia
Rybne nuggetsy
PIECZONA DORADA Z ZIEMNIAKAMI
Przygotowanie: 20 minut
Ilość porcji: 2-3
Składniki ryba:
– 1 duża lub 2 średnie dorady, wypatroszone
– sól i pieprz
– 1 cytryna
– 6-8 ziemniaków
– 4 łyżki oliwy z oliwek
– 3-4 ząbki czosnku
– 2 spore pomidory lub około 15 małych pomidorków koktajlowych
– 100 ml białego wytrawnego wina
– odrobinę suszonego oregano i suszonego tymianku
Przygotowanie:
- Ziemniaki wyszoruj i ugotuj w osolonej wodzie, aż będą już miękkie, ale nadal jędrne. Odlej je z wody i odstaw do przestygnięcia.
- Rozgrzej piekarnik do 220o C.
- Rybę oczyść, umyj i osusz. Naczynie do zapiekania nasmaruj odrobiną oliwy.
- Krój ziemniaki w plasterki i układaj je na spodzie naczynia. Ziemniaki polej odrobiną oliwy, dopraw solą, pieprzem, oregano i tymiankiem. Na ziemniakach ułóż jedną lub dwie dorady, do środka w nacięcie włóż plasterki z połowy cytryny, a dodatkowo nasmaruj rybę odrobiną oliwy i dopraw ją solą i pieprzem.
- Całość wstaw do piekarnika i piecz przez mniej więcej 25 minut.
- W tym czasie przygotuj duszone pomidory. Czosnek pokrój w cienkie plasterki i chwilkę go podsmaż na oliwie. Następnie dodaj pokrojone na pół (pomidorki koktajlowe) lub na więcej części (większe pomidory) i duś je aż nieco zmiękną. Na koniec dodaj białe wino i duś całość aż pomidory będą miękkie, a sos nieco odparuje. Na koniec dopraw do smaku.
- Pozostałą połówkę cytryny podsmażaj na suchej patelni z nieprzywierającym dnem, aż zacznie pachnieć i przyrumieni się odpowiednio. Sok z takiej skarmelizowanej cytryny jest jeszcze lepszy do skropienia ryby!
- Doradę podawaj po upieczeniu z duszonymi pomidorami w sosie.