Ten przepis powstał właściwie w mojej głowie, w chwili, kiedy zostało mi trochę zalewy curry po zrobieniu ogórków. Szkoda mi było wylewać zalewę, dlatego pobiegłam do sklepu po kalafiora i przygotowałam kilka genialnych słoiczków, jak się później okazało.
Kalafior wychodzi niezwykle aromatyczny, na tyle miękki, że łatwo się go je, ale nadal jędrny i chrupiący. To idealny dodatek do obiadu, przekąska, sprawdzi się na każdej imprezie podany w miseczce lub jako składnik koreczków. Pokochacie jego smak!!!
Przepis musiał odczekać trochę, abym mogła spróbować i ocenić smak. Podczas próbowania wszyscy byli tak zachwyceni, że przepis dodaję czym prędzej, aby zrobić go duuuuuużo przed zimą.
Polecam Wam także inne moje przepisy:
Cebula marynowana
Konfitowany czosnek – pieczony czosnek w oliwie
Syrop z cebuli i czosnku na odporność
Kiszone pomidory
Kiszone rzodkiewki
Ogórki z chilli
Ogórki kiszone domowy przepis
Smalec tradycyjny
KALAFIOR CURRY DO SŁOIKÓW
Przygotowanie: 1 h 30 minut
Słoiki: 8 słoików, w zależności od ich wielkości
Składniki:
– 2 średnie kalafiory
– 2 czerwone lub białe cebule
– 8 listków laurowych
– 2 łyżki soli
– 1 l wody
– 250 ml octu 10%
– 200 g cukru
– 1 łyżka ziaren gorczycy lub gorczycy i kolendry pół na pół
– 2 łyżki przyprawy curry
Przygotowanie:
- Kalafiora obierz z liści, dokładnie umyj i pokrój na nieduże różyczki.
- Pokrojone różyczki kalafiora przełóż do dużej miski i dodaj sól. Odstaw na 1 godzinę.
- Do garnka dodaj wodę, ocet, cukier i ziarna gorczycy lub gorczycy i kolendry oraz przyprawę curry. Zagotuj zalewę.
- Cebulę pokrój w plasterki.
- Różyczki kalafiora nakladaj do czystych, wyparzonych słoików, przeplatając plastrami cebuli, zostawiając 2-3 cm od góry. Słoiki wypełniaj gorącą zalewą i od razu zamykaj pokrywką.
- PASTERYZOWANIE W GARNKU: Duży garnek wyłóż bawełnianą ściereczką, wstaw do niego słoiki tak, aby się nie stykały. Dopełnij garnek wodą do 3/5 wysokości słoików i zacznij gotowanie. Jak doprowadzisz wodę do wrzenia, to gotuj jeszcze przez 20 minut. Ja dla pewności po wyjęciu z wody stawiam słoiki jeszcze pokrętką do dołu, aby pasteryzacja była na 100%.
- PASTERYZOWANIE W PIEKARNIKU: Rozgrzej piekarnik do 130o C. Jeśli zalewasz słoiki gorącą zalewą, to wstaw je do rozgrzanego już piekarnika i pasteryzuj około 20 minut. Jeśli zalewasz już przestudzoną zalewą, to wstawiaj słoiki od zimnego piekarnika i dodaj około 10 minut czasu. Po wyjęciu z piekarnika postaw słoiki pokrętką do dołu do wystygnięcia.
SMACZNEGO!