Uwielbiam taką tradycyjną sałatkę z tuńczykiem i jajkiem. Ale aby jeszcze bardziej podkręcić jej smak, nie dodaję po prostu tuńczyka z puszki, a sama robię pastę z tuńczyka i dodaję ją w formie kulek na sałatkę. Wygląda to genialnie i smakuje jeszcze lepiej. Zapewniam!
Zobacz, jak zrobić prostą sałatkę z tuńczykiem i jajkiem. Będzie idealna na lekki lunch w trakcie pracy lub pyszną kolację.
Polecam Ci także inne przepisy na sałatki:
Sałatka z jarmużem i pomarańczami
Sałatka z szynką i serem
Sałatka ziemniaczana z pesto i łososiem
Sałatka z pieczoną brukselką
Surówka Colesław – najlepsza
Sałatka z gruszką i gorgonzolą
Sałatka z pieczoną papryką
Sałatka z kalafiora
Sałatka z ziemniakami i makrelą
Sałatka z halloumi
Sałatka z tortellini
Sałatka z grillowanym kurczakiem
Sałatka Cezar z kurczakiem
SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM I JAJKIEM
Przygotowanie: 25 minut
Ilość porcji: 2
SKŁADNIKI:
– 2-3 jajka
– 300 g tuńczyka w oleju lub sosie własnym
– 1 czerwona cebula
– 1 ugotowana kukurydza
– 10 czarnych oliwek drylowanych
– 10 pomidorków koktajlowych
– 1 szklanka ulubionej sałaty (możesz dodać nieco więcej)
– 2 łyżki majonezu
– sól i pieprz
– 1 łyżka octu jabłkowego
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 1 łyżka syropu z agawy lub nieco mniej płynnego miodu
– 1 łyżka soku z cytryny
– opcjonalnie: czarnuszka do posypania sałatki
PRZYGOTOWANIE:
- Jajka ugotuj na twardo.
- Cebulę przekrój na pół. Jedną połówkę posiekaj w drobną kosteczkę a drugą w cieniutkie półplasterki. Półplasterki cebuli skrop sokiem z cytryny i odstaw.
- Cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę dodaj do miski, wrzuć do niej odsączonego tuńczyka (około 2 niedużych puszek), dodaj majonez oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko wymieszaj na gęstą pastę.
- Pomidorki przekrój na pół. Kukurydzę „obkrój” nożem, tak aby zdjąć wszystkie ziarna. Zobacz na filmie poniżej, jak to robię.
- Na talerzu układaj liście sałaty porwane na mniejsze kawałki, pokrojone pomidorki, oliwki, kukurydzę, cebulę, obrane i przekrojone na pół ugotowane jajka. Pastę możesz nałożyć gdzieś z boku lub za pomocą dużej łyżki np. takiej do lodów zrobić ładne porcje na sałatce.
- Z oliwy, octu jabłkowego, syropu z agawy oraz przypraw przygotuj prosty dresing. Polej nim warzywa w sałatce i podawaj.
SMACZNEGO!