Czy wiesz, że ser halloumi można zamienić na przepyszne frytki? Wystarczy fajnie je opanierować, dodać do mąki kilka przypraw, a następnie posmarować lub skropić olejem, lub oliwą. Do frytek idealnie pasować będzie sos czosnkowy na bazie gęstego jogurtu greckiego, odrobiny majonezu oraz czosnku. Doprawić i gotowe.
Jeden ser halloumi to treściwa porcja frytek dla jednej osoby. Panierka, którą Ci tu opisuję starczy aż na 2 sery, co też zaznaczam w przepisie. Warto zrobić oczywiście więcej i zjadać je od razu po przygotowaniu, jak są ciepłe i chrupiące.
Zapraszam na inne przepisy z łososiem:
Łosoś po grecku
Łosoś pieczony z granatem
Makaron z wędzonym łososiem
Trójkąty z porem i wędzonym łososiem
Kotlety z łososia
Pieczony łosoś
Łosoś z suszonymi pomidorami i szpinakiem
Sałatka cezar z łososiem
Łosoś w sosie chrzanowym
Łosoś w sosie miodowo-musztardowym
Tarta z łososiem w kształcie ryby
Łosoś ze szpinakiem
Łosoś pieczony z parmezanem
Tarta z porem i łososiem
Łosoś barbecue
FRYTKI Z HALLOUMI
PRZYGOTOWANIE: 20 minut
ILOŚĆ PORCJI: 2
SKŁADNIKI:
–2 sery halloumi, każdy 200-230 g
– 2 łyżki mąki pszennej
– 2 łyżki mąki kukurydzianej
– 1 łyżeczka wędzonej papryki
– 1 łyżeczka soli
– 1 płaska łyżeczka pieprzu
– 1 łyżeczka granulowanego czosnku
– oliwa lub olej – najlepiej z dyfuzorem (patrz punkt 3)
Sos czosnkowy: 3 łyżki majonezu, 3-4 łyżki jogurtu greckiego, 1 ząbek czosnku i świeżo mielony pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Ser halloumi pokrój na 3 plastry, a następnie na frytki. Nie za cienkie, aby nie były twarde po upieczeniu.
- Do miski dodaj obie mąki i wszystkie przyprawy, dokładnie wymieszaj, a następnie panieruj w mieszance frytki, układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku przez 15-17 minut w temperaturze 200o C.
- W połowie pieczenia obróć frytki na drugą stronę a po kolejnych 2-3 minutach albo spryskać je oliwą, jeśli posiadasz taką z dyfuzorem, albo nałożyć oliwę na frytki za pomocą pędzla kuchennego, wystarczy na wierzchniej stronie.
- W czasie pieczenia przygotuj sos. Przeciśnij przez praskę ząbek czosnku, dodaj jogurt grecki i majonez, dopraw pieprzem i wymieszaj. Frytki są dość słone, wiec dodatkowa sól już będzie zbędna.
- Upieczone frytki podawaj z sosem i zajadaj!
Smacznego!