Pieczony łosoś podany z cukiniowym makaronem to coś fantastycznego. Są tu azjatyckie nuty za sprawą sosu sojowego i sosu sriracha, a także dodatkowi imbiru i czosnku. Sosem należy podsmarować rybę przed pieczeniem oraz zaraz po upieczeniu, dzięki temu aromat dana będzie jeszcze lepszy!
Jeśli lubicie dania z ryb, zapraszam Was także do przepisów na:
Makaron z pieczonym łososiem
Łosoś z suszonymi pomidorami i szpinakiem
Sałatka cezar z łososiem
Łosoś w sosie chrzanowym
Łosoś w sosie miodowo-musztardowym
Tarta z łososiem w kształcie ryby
ryba w soli
dorsz w papilotach
pieczony pstrąg
Łosoś z pomidorami
ryba w porach
dorsz smażony z sosem maślanym
łosoś ze szpinakiem
łosoś pieczony z parmezanem
dorsz w sosie cytrynowym
pstrąg w sosie ziołowym
łosoś barbecue
tacos z rybą
halibut pieczony
ryba z frytkami
Przepis na turbota
Kotlety z łososia
ŁOSOŚ PO AZJATYCKU
Przygotowanie: 25-30 minut
Ilość porcji: 2-3
Składniki ryba:
– 300-400 g fileta z łososia ze skórą lub bez
– 1/3 szklanki sosu sojowego
– 2 łyżki Sriracha
– 2 łyżki soku z limonki
– 1 łyżka świeżego tartego imbiru
– 2 ząbki czosnku + 1 ząbek do cukinii
– 2 cebulki dymki ze szczypiorem
– jasny i czarny sezam lub tylko jasny
– świeże listki kolendry do podania
– 2 średnie cukinie
– 1 łyżka masła klarowanego
– 1 łyżka klasycznego masła
– sól i pieprz
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzej do 190o C.
- Łososia przełóż na blaszkę lub ułóż w naczyniu do zapiekania. Rybę dopraw solą i pieprzem.
- W miseczce wymieszaj sos sojowy, sos sriracha, sok z limonki, tarty imbir i 2 ząbki czosnku starte na tarce lub przeciśnięte przez praskę do czosnku. Połową mieszanki nasmaruj łososia a połowę odstaw na później. Posyp łososia łyżeczką ziaren sezamu.
- Wstaw rybę do piekarnika i piecz przez 15-17 minut, w zależności od wielkości łososia.
- W tym czasie przygotuj cukiniowy makaron. Przygotuj makaron z cukinii, używając dedykowanego sprzętu (spiralizatora).
- Na patelni rozpuść masło klarowane i klasyczne, wrzuć cukinię, dodaj ząbek czosnku i duś kilka minut aż cukinia nieco zmięknie. Dopraw solą i pieprzem.
- Po wyjęciu łososia z piekarnika odstaw go na chwilkę, po czym nasmaruj resztką sosu, dodaj sezam, posiekaną dymkę i świeże listki kolendry. Podawaj.