W takie dni jak Wigilia, Wielkanoc czy wszelkie rodzinne imprezy i spotkania śledź to jedna z podstawowych potraw obecnych na każdym polskim stole. Uwielbiam klasycznego śledzia z cebulką, ale chętnie przygotowuję też nieco inne wersje śledzi jak właśnie ta z dodatkiem ziarnistej musztardy francuskiej, suszonych pomidorów i chilli. Pyszny śledź, proste dodatki i efekt łał.
Polecam Wam także:
– śledzie w śmietanie na pieczonym ziemniaku
– śledzie w oleju
– tatar ze śledzia
– śledzie w wiśniówce
– śledź marynowany w occie
– śledź na konfiturze z cebuli
– śledź w czosnku i majeranku
– śledzie w kiszonych cytrynach
– śledzie skandynawskie
– zestawienie 12 potraw na Wigilię wraz z kalendarzem przygotowań
– Najlepsze przepisy na Boże Narodzenie
ŚLEDZIE Z CHILLI I SUSZONYMI POMIDORAMI
Przygotowanie: około 15 minut + 2-3 h moczenie + 2-3 dni w lodówce
Składniki:
– 300 g płatów śledziowych
– 10-15 suszonych pomidorów
– 3 łyżki musztardy ziarnistej
– 1 spora papryczka chilli lub 2 mniejsze
– olej lniany
Przygotowanie:
- Zacznij od odsączenia śledzi z zalewy, zalania ich bardzo zimną wodą i namoczenia przez 2-3h. W tym czasie przynajmniej raz wymień wodę.
- Śledzie pokrój na mniejsze kawałki. Układaj je w słoju lub innym naczyniu, które ma przykrywkę na zmianę – śledzie, odrobina musztardy francuskiej, chilli pokrojone w plasterki, pomidory suszone pokrojone na mniejsze kawałki. Całość zalej olejem najlepiej lnianym, choć możesz użyć innego dobrego oleju roślinnego o neutralnym smaku. Naczynie przykryj i wstawić do lodówki na kilka dni.
SMACZNEGO!
1 comments
[…] Śledź pikantny z chilli i suszonymi pomidorami […]