Przepis został stworzony dzięki współpracy z firmą Euroser. Do jego przygotowania został użyty doskonały ser mozzarella Euroser – wg mnie bardziej twardy i mięsisty niż większość popularnych marek z półek sklepowych.
Lubisz proste tarty, polecam Ci przepisy:
– tarta z cukinią
– tarta ze szpinakiem i salami
– tarta ze szparagami
– tarta ze szparagami i jajkiem
– kotlety rybne
– tarta z rabarbarem
łosoś w sosie chrzanowym
Przygotowanie:40 minut
Ilość porcji: 2-3 porcje
Składniki:
– opakowanie gotowego ciasta francuskiego
– ładny płat łososia ok 20-30 dag
– 1 szklanka czarnych oliwek bez pestek
– 1 papryczka chili
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 2 dojrzałe pomidory lub 10-15 pomidorków koktajlowych
– Ok 15 listków świeżej bazylii
– 1 opakowanie sera mozzarella Euroser
– 1 jajko
Przygotowanie:
Potrawę należy piec w piekarniku nagrzanym do 180st (termoobieg) lub 200ct (bez funkcji termoobiegu).
Oliwki, chili oraz oliwę należy wrzucić do blendera i przygotować jednolitą pastę. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia rozłożyć płat ciasta francuskiego. Płat łososia posmarować z jednej strony pastą z oliwek i ułożyć posmarowaną stroną na środku ciasta francuskiego. Drugą część pasty wykorzystać na górną część łososia. Na rybę położyć świeże listki bazylii, pomidory pokrojone w plastry lub koktajlowe. Na całości ułożyć porwaną na mniejsze kawałki mozzarellę Euroser.
Niewykorzystane boki ciasta francuskiego zawinąć do środka tworząc obrzeża. Ciasto posmarować rozbełtanym jajkiem za pomocą pędzelka. Wszystko posypać na końcu świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Piec 35 min, wkładając blachę na najniższą półkę piekarnika. Aby mieć pewność że nic się nie przypali, na najwyższą półkę piekarnika włóżcie drugą blachę.
Podawać ciepłe pokrojone na mniejsze kawałki.
SMACZNEGO!
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł