Dziś kolejna propozycja, tym razem z wykorzystaniem gruszek w syropie marki Krokus. Jak już wcześniej pisałam gruszka jest przepyszna, smakuje jak domowa, taki ma też skład. Jeśli nie macie czasu na przygotowanie własnych weków, zdecydowanie polecam wyroby Krokusa.
Przygotowanie: ok 5 minut + mrożenie
Składniki:
– 3-4 gruszki w syropie Krokus
– 200 ml jogurtu greckiego
– ok 3 łyżek syropu z gruszek
– truskawki i mięta do przybrania deseru
PRZYGOTOWANIE:
W blenderze połączcie gruszki, jogurt grecki i syrop. Jeśli lubicie możecie dodać także odrobinę cynamonu. Gotową masę przelejcie do 2 miseczek, przykryjcie folią spożywczą i wstawcie ostrożnie do zamrażalnika.
Przy podanianiu deseru, zmrożony sorbet wstawcie na chwilkę do naczynia z ciepłą wodą. Łatwiej wyjdzie on wtedy z miseczek i będzie miał ładny kształt. Przyozdóbcie np truskawkami i miętą. Smacznego!
Polecę Ci kilka moich ulubionych przepisów:
– śledzie w oleju
– boeuf strogonow
– pasta z awokado
– frytki z batatów
– placek po węgiersku
– pierogi z kaszą gryczaną
– zupa krem z pomidorów
– marynata do karkówki
– makaron z truskawkami
– pizza z patelni
– puree ziemniaczane
– kolacja – moje ulubione przepisy
Polecam Ci też przepisy:
– domowe sushi
– szakszuka
– falafel
– tatar
– pomysł na kolację
– chlebek bananowy
– makaron z kurkami
– makaron ze szparagami
– kotlety z kalafiora
– pad thai
– ryż do sushi
– muffinki z borówkami
5 comments
Ale piękny sposób wykorzystania gruszek. Duży plus za użycie jogurtu greckiego – jest na pewno lżejszy.
ładnie wygląda:)
ach jakie smakowite:) W taki upał można by tak go wcinać na śniadanie, obiad i kolację:)
wymarzony deser na dzisiaj 🙂
sorbety to świetna alternatywa dla lodów – z tego co czytałam mają 80 kcal w 100 ml! Kiedy właśnie mam ochote na cos słodkiego to sięgam po sorbety- jednak najczesciej ze sklepu bo nie wiadomo kiedy przyjdzie ochota a grycan zawsze pod ręką :p