Niektórzy twierdzą, że makaron można zrobić ze wszystkim. Ja zdecydowanie podpisuję się pod tą tezą! Jednak mam swoje ulubione kombinacje i ta zdecydowanie do nich należy. Wędzonego łososia podgrzewa się dosłownie minutę przed podaniem, wtedy jest pyszny i zachowuje swój niepowtarzalny smak. Łososia przygotowałam z pysznym kremowym śmietanowym sosem. Wystarczy jeszcze dosłownie kilka dodatków i wybitne danie będzie gotowe do podania.
Polecam Ci moje najlepsze przepisy na makarony:
– zebrane w jednym miejscu najlepsze przepisy na makarony
– makaron z kurczakiem
– penne z szynką parmeńską
– makaron z boczkiem
– makaron ze szpinakiem
– makaron z polędwicą
– Łosoś z pomidorami
– makaron z krewetkami
– spaghetti aglio oilo
– spaghetti bolognese
– spaghetti carbonara
– spaghetti z krewetkami
– makaron z szynką i pieczarkami
– makaron z szynką
– Kotlety z łososia
MAKARON Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM
Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
– 250 g makaronu penne, tagliatelle lub innego dowolnego
– pół szklanki tartego parmezanu lub grana padano
– 150-200 g śmietany 30%
– 1/2 łyżeczki tartej skórki z cytryny
– 1 łyżeczka soku z cytryny
– 150 g wędzonego łososia
– 3-4 ząbki czosnku
– 1 szalotka
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
– sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. W trakcie gotowania odlej mniej więcej pół szklanki wody z gotującego się makaronu, przyda się do sosu.
- Szalotkę drobno posiekaj a czosnek pokrój w plasterki.
- Na patelni na oliwie podsmaż najpierw przez chwilę szalotkę, po czym dodaj czosnek. Podsmaż jeszcze chwilę i wlej śmietankę, dodaj sok i skórkę z cytryny oraz parmezan. Wymieszaj.
- Do sosu dodaj ugotowany wcześniej makaron i nieco wody z gotowania się makaronu. Podgrzewaj przez chwilę i mieszaj, po czym dodaj pokrojonego wędzonego łososia, posiekaną natkę pietruszki, wymieszaj i dosłownie chwilę podgrzewaj.
- Makaron dopraw pieprzem, przekładaj go na talerze i posypuj dodatkowym parmezanem. Podawaj od razu.
SMACZNEGO!