Tym razem w moje ręce wpadły fantastycznie mini cukinie. Mają dosłownie kilka centymetrów, lekko owalne lub wydłużone kształty. Smakują zdecydowanie lepiej niż tradycyjna duża cukinia, dlatego zachęcam Was aby ich nie kroić a upiec w całości. Mogą stanowić samodzielne danie lub doskonały dodatek do mięsa lub ryby.
Przygotowanie: ok 20 min
Składniki:
– kilka mini cukinii
– 2-3 łyżki dobrej oliwy z oliwek
– łyżeczka soli morskiej
– pół łyżeczki startej skórki z cytryny
Przygotowanie:
Cukinie natrzyjcie oliwą i ułóżcie w żaroodpornym otwartym naczyniu lub na blasze. posypcie solą morską i skórką cytrynową. Zapiekajcie ok 12-15 min lub do czasu kiedy staną się miękkie. Podawajcie na ciepło.
SMACZNEGO!
Polecam Ci także:
– sałatka z kolorowych buraków
– makaron z cukinią w sosie śmietanowym
– faszerowana okrągła cukinia
– tarta z cukinią
– zapiekanka z ziemniakami i warzywami oraz cukinią
– carpaccio z cukinii
– chlebek z cukinii
– Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem
3 comments
Do mięska super! Pięknie wyglądają 🙂
i do mięska i jako samodzielne danie :)) mam nadzieję że jeszcze uda mi się je kupić bo były przepyszne
Wygladaja smakowicie.