Gruszki w syropie – możecie w sezonie przygotować słoiczki sami lub wykorzystać te które znajdziecie na sklepowych półkach. Ja przygotowałam ten deser z wykorzystaniem gruszek marki Krokus. Oprócz wersji w syropie w ich ofercie znajdziecie też gruszkę w occie oraz gruszkę w lekko octowej zalewie korzennej.
Przygotowanie: ok 15 minut
Składniki:
– 4 gruszki w syropie
– pół tabliczki gorzkiej czekolady 80%
– ok 100 ml śmietanki
– łyżeczka chili (polecam to w zalewie Krokus)
Czekoladę rozpuśccie w kąpieli wodnej (postawcie misę na gotującej się w garnku wodzie). Dodajcie śmietankę i połączcie z czekoladą.
Gruszkę obtoczcie w czekoladzie. Dodajcie odrobinę chili. Smacznego!
p.s. Gruszki z Krokusa okazały się być pyszne. Moja druga połowa stwierdziła że to smak jego dzieciństwa i nie jadł nic tak dobrego od jakiegoś czasu. To chyba najlepsza rekomendacja 🙂
Polecę Ci kilka moich ulubionych przepisów:
– śledzie w oleju
– boeuf strogonow
– pasta z awokado
– frytki z batatów
– placek po węgiersku
– pierogi z kaszą gryczaną
– zupa krem z pomidorów
– marynata do karkówki
– pizza z patelni
– puree ziemniaczane
– kolacja – moje ulubione przepisy
Polecam Ci też przepisy:
– domowe sushi
– szakszuka
– falafel
– tatar
– pomysł na kolację
– chlebek bananowy
– makaron z kurkami
– makaron ze szparagami
– kotlety z kalafiora
– pad thai
– ryż do sushi
– muffinki z borówkami
2 comments
lubię takie zestawienia – słodycz z ostrym!
To połączenie mnie zaskoczyło jak spróbowałam pierwszy raz, ale dla mnie jest idealne 🙂