To doskonała propozycja na szybką kolację dla dwóch osób. Tarta ma pyszny smak i nieco rustykalny wygląd. Do tarty możecie wykorzystać dowolny rodzaj cukinii – zielone, żółte, okrągłe, podłużne – pozostawiam to Waszej inwencji i stanowi lodówki. Tarta sama w sobie jest dość sucha, dlatego przygotowałam do niej pyszny sos z dodatkiem skórki cytrynowej i mięty. Sami przekonajcie się że pasuje tu idealnie.
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
Polecane przepisy:
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
– ślimaczki z ciasta francuskiego
– pizza z ciasta francuskiego
– tarta z rabarbarem
– paluchy z ciasta francuskiego
– tarty z pomidorami
– chlebek z cukinii
– tarta ze szpinakiem i salami
– tarta z łososiem i mozzarellą
– tarta ze szparagami
– tarta ze szparagami i jajkiem
tarta z cukinią
PRZYGOTOWANIE: 40 minut
SKŁADNIKI:
– opakowanie ciasta francuskiego
– 1 duża lub dwie mniejsze cukinie
– 100-150 g sera feta
– małe opakowanie jogurtu greckiego
– 1 łyżka startej skórki z cytryny
– 2-3 łyżki posiekanych listków świeżej mięty
– sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto francuskie ułóżcie w brytfannie lub na blasze (wyłóżcie blachę papierem do pieczenia). Brzegi ciasta zagnijcie w dowolny sposób, jednak tak aby tworzyły one rant będący bariera dla składników ułożonych na cieście. Cukinię pokrójcie w cienkie plastry i ułóżcie fantazyjnie na cieście. Pomiędzy cukinię wkładajcie niedbale porwane kawałki sera feta, a całość posypcie pieprzem. Zapiekajcie tartę przez 20-25 minut aż całość się zarumieni.
W międzyczasie kiedy tarta piecze się w piekarniku przygotujcie sos. Do jogurtu greckiego dodajcie tartą skórkę z cytryny i świeżą miętę. Doprawcie solą i pieprzem do smaku. Tartę podawajcie z sosem.
Smacznego!
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
4 comments
Tarta wygląda pysznie.Pozdrawiam 🙂
Była pyszna, zachęcam do zrobienia 🙂
Smakowita. Cukinia to mój letnio/jesienny numer jeden w kuchni!
Mniam! Pychotka 🙂