To jeden z podstawowych problemów początkującego kucharza. W czym tkwi sekret soczystej piersi kurczaka? Na pewno nie w kostce rosołowej czy papirusie jak sugerują reklamy. O tego typu produktach zapomnijcie i najlepiej nie sięgajcie po nie na sklepowej półce. Sekret pysznego kurczaka to odpowiednia patelnia, sposób jego smażenia i dobra marynata.
Zacznę od patelni, bo to ważne na jakim sprzęcie smażycie. Moje dotychczasowe zakupy patelniowe w większości przypadków po kilu miesiącach używania przyprawiały mnie o wkurzenie i irytację. Wybierałam i droższe i tańsze modele, różne powłoki i kształty. Mój ostatni wybór który miał być strzałem w dziesiątkę, po niespełna roku używania zwyczajnie się zużył i ledwo zdejmuję z niego nawet jajka sadzone, które bezczelnie przywierają.
Na spotkanie moim wysokim wymaganiom w tym zakresie wyszedł sklep internetowy egustus.pl, który posiada w swojej ofercie patelnie Woll. Producent opisuje moją patelnię jako: nanokompozytowa powłoka w technologii „non-stick” czyni nasze naczynia przyjaznymi dla przygotowywanych potraw i zawartych w nich witamin. Pozwalają przygotowywać posiłki z minimalną ilością tłuszczu lub nawet go eliminować z wielu potraw.
Niewątpliwą zaletą tej patelni jest sposób jej nagrzewania. Patelnia nawet stojąc na małym palniku nagrzewa się równomiernie cała, dzięki czemu nawet na brzegach możecie smażyć swoje dania. Ten sposób kumulacji ciepła według producenta oszczędza dodatkowo energię. I tak niewątpliwie jest, nawet po wyłączeniu palnika patelnia pozostaje gorąca i kontynuuje proces smażenia potrawy. Skoro producent daje mi 25 lat gwarancji na równość dna, mogę zapomnieć o moich koszmarach z pofalowanymi patelniami (a bywały i takie).
Moją przygodę z nową patelnią rozpoczęłam od podstaw – idealnego usmażenia kurczaka. W poniższym przepisie znajdziecie podstawowe rady dotyczące przygotowania piersi z kurczaka, pamiętajcie że możecie dowolnie skomponować zestaw przypraw do marynaty, oraz w podobny sposób usmażyć kurczaka nadzianego np suszonymi pomidorami czy szpinakiem.
Jeśli szukacie przepisów na obiad z kurczakiem, polecam Wam także:
– szaszłyki z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym
– sataye z kurczaka
– kurczak na butelce piwa
– pikantne skrzydełka z kurczaka
– kurczak z kwiatami cukinii
– przepis na kurczaka z KFC
– kurczak z mozzarellą i suszonymi pomidorami
– szaszłyki z kurczaka z suszonymi pomidorami
– kotlet schabowy
JAK USMAŻYĆ KURCZAKA
PRZYGOTOWANIE: 15 minut + czas marynowania
SKŁADNIKI:
– pierś z kurczaka
– 4 łyżki oliwy
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżeczka pieprzu
– 1 łyżeczka mielonej kolendry
– olej rzepakowy do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Z oliwy oraz przypraw przygotujcie marynatę, którą następnie wetrzyjcie w pierś z kurczaka. Pierś powinna być wyczyszczona z błonek i ewentualnych kostek, a jeśli jest duża przekrójcie ją wzdłuż na pół. Tak przygotowaną pierś włóżcie do lodówki na 30-50 minut, aby smak „wszedł” wgłąb mięsa.
Na patelnię wlejcie odrobinę oleju. Smażcie pierś z kurczaka po 3-5 minut z każdej strony, dokładny czas zależy od wielkości piersi. Na 2 minuty przed zakończeniem smażenia piersi z drugiej strony, przykryjcie patelnię pokrywką, a następnie zostawcie ją jeszcze na 3 minuty po usmażeniu na cieplej patelni. To czas kiedy pierś z kurczaka musi odpocząć. Tak przygotowane mięso podawajcie z dowolnymi dodatkami i sosem. Smacznego!
Modyfikacja składu przypraw: możecie sami przygotować własną mieszkankę przypraw. Lepiej się w niej sprawdzą przyprawy sproszkowane niż większe w strukturze zioła. Te ostatnie mogą się przypalać i tworzyć gorzką przypaloną skórkę.
Polecam Wam także pyszne przepisy na:
– kotlet schabowy
– schabowy inaczej
– pulpety w sosie pomidorowym
– zupa ogórkowa
– zupa pieczarkowa
– zapiekanki z pieczarkami
– Szwedzkie klopsiki jak z Ikei
3 comments
Bardzo dobre wyszlo, soczyste 🙂
Może nie na temat, ale genialne zdjęcia *.* aż zgłodniałam
Nadal czegoś się od ciebie nauczyłem dzisiaj 🙂