Te śledzie robię od lat i na wielu Wigiliach firmowych to zawsze była potrawa, która znikała w pierwszej kolejności. Dlaczego? Przede wszystkim sam śledź w occie jest pyszny. Po drugie konfitura z cebuli idealnie łączy w sobie smak kwaśny, słodki i pikantny. To jest super opcja!
Polecam Wam także:
– śledzie w śmietanie na pieczonym ziemniaku
– śledzie w oleju
– śledź pikantny z chilli i suszonymi pomidorami
– tatar ze śledzia
– śledzie w wiśniówce
– śledź marynowany w occie
– śledź w czosnku i majeranku
– śledzie w kiszonych cytrynach
– śledzie skandynawskie
– zestawienie 12 potraw na Wigilię wraz z kalendarzem przygotowań
– Najlepsze przepisy na Boże Narodzenie
ŚLEDŹ NA KONFITURZE Z CEBULI
Przygotowanie: 25 minut
Składniki:
– 8-12 kawałków śledzi w occie z mojego przepisu
– 8-12 kromek jasnej lub ciemnej ciemnej bagietki lub innego ciemnego pieczywa
– 1 łyżka posiekanego koperku
Składniki konfitura z cebuli:
– 2 czerwone cebule
– 1/3 szklanki octu balsamicznego
– 1/3 szklanki wody
– 1 łyżka miodu
– 5 suszonych śliwek
– 2 łyżki rodzynek
– 2 łyżki żurawiny suszonej
– płaska łyżeczka płatków chilli
PRZYGOTOWANIE:
- Cebulę pokrój w cienkie piórka a śliwki na mniejsze kawałki.
- Na patelnię wlej miód i wrzuć całą pokrojoną cebulę. Duś ją przez 2-3 minuty po czym dodaj na patelnię ocet balsamiczny, a następnie pokrojone śliwki, rodzynki i żurawinę. Dopraw całość chilli i smaż od czasu do czasu mieszając przez 20 minut. Płyn zredukuje się podczas gotowania dlatego w połowie tego czasu należy uzupełnić płyn dolewając wskazaną porcję wody.
- Przygotuj kromki pieczywa, najlepiej małe wielkości porcji śledzia. Na kromkę włóż przygotowaną cebulę, na niej połóż śledzia i posyp wszystko posiekanym koperkiem. Podawaj.
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
- Forma do babki kwiat30,00 zł