Śledzie skandynawskie

Śledzie robię zawsze na święta, a przed Bożym Narodzeniem w szczególności. Ale nie tylko. Śledzie są pyszne przez cały rok, te idealnie smakują na ciepłej grzance z białego pieczywa lub jako dodatek do pieczonych ziemniaków.

Śledzie przygotowywane na północy w Skandynawii czy Danii różnią się nieco od tych Polskich. Przede wszystkim mają często dodatek cukru lub słodkie sosy. Tym razem jednak słodycz jest tylko w tle, a śledzie smakują wieloma pysznymi przyprawami, mniej typowymi jak patrzę na nasze polskie przepisy. Ale zachęcam naprawdę do ich zrobienia, efekt gwarantowany 🙂

Jeśli szukasz też innych przepisów na śledzie, zapraszam także do moich:
śledzie w kiszonych cytrynach
zupa krem z ziemniaków ze śledziem
śledź w czosnku i majeranku
śledź w konfiturze z cebuli
tatar ze śledzia
śledź marynowany w occie
śledzie w wiśniówce
śledź pikantny z chilli i suszonymi pomidorami
śledź w oleju

ŚLEDZIE skandynawskie

Przygotowanie: 30 minut + 3 dni w lodówce

Składniki:
– 8-10 filetów śledziowych solonych
– 2 czerwone cebule
– 2 marchewki
– 100 ml oleju rzepakowego
– 100 ml octu jabłkowego
– 90 g cukru trzcinowego
– 100 ml wody
– 4 liście laurowe
– 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
– 1 łyżka owoców jałowca
– 2 łyżki musztardy ziarnistej francuskiej
– kilka gałązek koperku

Przygotowanie:

  1. Jeśli śledzie są słone zalej je bardzo zimną woda i odstawcie na 1-2 h. Moższ zmienić wodę w trakcie.
  2. Obierz cebule i marchewkę. Cebulę pokrój w ósemki, a marchewki w plastry. Włóż je do garnka, dodaj ocet, wodę, olej, cukier, liście laurowe, pieprz, jałowiec i musztardę. Wszystko podgrzej i gotuj aż uzyskasz konsystencję syropu, ok 5-6 minut.
  3. Śledzie pokrój na kawałki, włóż je do słoja przekładając warzywami i przyprawami z przestudzonej zalewy. Tak wypełnione słoje zalej resztą zalewy, dodaj gałązki koperku, zakręć i wstaw do lodówki. Marynuj minimum 3 dni zanim podasz. SMACZNEGO!

 

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Śledzie skandynawskie
Autor:
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Zapisz się do newslettera i pobierz e-book

ja

Przeczytaj poprzedni wpis:
Tost z jajkiem i szynką – croque madame

Dziś mam dla Was przepis który wzbudził niesamowite zainteresowania na moim Instagramie. Nic dziwnego, jest tam wszystko co lubi każdy,...

Zamknij