Uwielbiam te ciasteczka! Tak to prawda są słodkie, ale takie by muszą. Chrupiące na zewnątrz, lekko ciągnące w środku. To wszystkie dzięki temu, że dodacie do nich białko. To idealny przepis jak zostaną Wam białka jajek, bo żółtek użyjecie do innego ciasta.
Składniki na ciasteczka wystarczy wrzucić do misy robota i zagnieść przy użyciu końcówki typu hak. To naprawdę szybki proces. Ciasto po zagnieceniu będzie jeszcze nieco klejące, więc zanim zaczniesz dalej robić ciasteczka migdałowe, konieczne będzie schłodzenie ciasta. Jak masz 30-40 minut czasu to możesz to robić w lodówce, ale ja czasem skracam ten proces i robię schładzanie w zamrażarce. To naprawdę świetny sposób.
Później wystarczy już tylko rolować w dłoniach kulki, obtoczyć je w cukrze pudrze i upiec.
Lubisz robić ciasteczka przed Świętami? Mam dla Ciebie masę innych pysznych propozycji.
Kruche ciasteczka z makiem
Domowe ciasteczka oreo
Ciasteczka z płatków owsianych bez pieczenia
Mini domki z piernika na kubek
Ciasteczka czekoladowe z cynamonem
Miękkie pierniczki nadziewane
Ciastka owsiane z masłem orzechowym
Kandyzowane migdały
Ciasteczka cytrynowe
Domek z piernika – przepis, wzór do wycięcia
Przepis na pierniczki
Lukier królewski i poradnik lukrowania pierniczków
Kokosanki
Ciasteczka z makiem
Kruche ciasteczka świąteczne
Florentynki – ciasta z bakaliami i czekoladą
Ciasteczka z okienkiem z landrynek
Ciasteczka z pieczątkami
Ciastka brownie przepyszne
Wafle z kajmakiem
CIASTECZKA MIGDAŁOWE
Czas przygotowania: 1 h
Ilość ciastek: około 30 sztuk
Składniki:
– 3 białka jajek wielkości M
– 300 g zmielonych migdałów (mąki migdałowej)
– 300 g cukru pudru + 50 g do obtoczenia ciastek
– 1 łyżka miodu
Przygotowanie:
- Do przygotowania ciasteczek możesz kupić migdały obrane lub w płatkach i zmielić je w maszynce, lub blenderze. Można też kupić już gotową mąkę migdałową, tak jest najprościej.
- Białka, mącę migdałową, cukier puder i miód dodaj do miski i zagniataj, używając końcówki typu hak, lub ręcznie. Ciasto powinno tworzyć kulę o nieco klejącej konsystencji.
- Tak przygotowane ciasto wstaw na 30-40 minut do lodówki lub na 20-25 minut do zamrażarki.
- Piekarnik rozgrzej do 180o C, a blachę wyłóż papierem do pieczenia. Z ciasta formuj małe kuleczki, obtocz je w cukrze pudrze i układaj na blasze. Ciasteczka spłaszczą się i urosną nawet 2 czy 3 razy, zatem między kuleczkami muszą być spore przerwy. Piecz ciastka przez 14-15 minut. Z podanej porcji uzyskasz około 30 ciasteczek. Smacznego!
1 comments
Kruche ciasteczka migdalowe wykonane wedlug ponizszego przepisu sa bardzo niepozorne, ale od dobrych kilku lat obserwuje z niekryta radoscia reakcje poczestowanych nimi osob.