Oficjalnie się przyznaje – kocham sałatki ziemniaczane. Przeróżne! Te z dodatkiem śmietany, z ogórkami, z cytryną i kaparami, z jabłkiem i musztardą francuską czy z łososiem. Na blogu mam już kilka pysznych propozycji, zerknijcie do kategorii sałatki. Dziś mam coś o bardziej wyrazistym smaku, idealną propozycję do mięsa z grilla. A robi się ją naprawdę bardzo szybko. Całość zajmie Ci 15-20 minut, łąznie z ugotowaniem ziemniaków. Ekspresowo prawda?
Lubisz sałatki ziemniaczane? Zajrzyj do kilku innych moich przepisów:
– sałatka ziemniaczana z łososiem
– sałatka ziemniaczana z jajkiem
– sałatka gyros
– sałatka ziemniaczana z musztardą i jabłkiem
– sałatka z ziemniakami i pesto koperkowym
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
Przygotowanie:20 minut
Składniki:
– 6-8 ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę/kawałki o bokach 1,5 – 2 cm
– 4 łyżki oliwy z oliwek
– 2 łyżki musztardy Dijon
– 1 łyżka octu jabłkowego
– 1 czerwona cebula
– 1 czubata łyżka posiekanej natki pietruszki
– świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
- Pokrojone ziemniaki zalejcie wodą, posólcie i gotujcie 10-15 minut aż staną się miękkie. Nie mogą się jednak rozpaść.
- W czasie kiedy ziemniaki się gotują przygotujcie sos: wymieszajcie oliwę, ocet, musztardę. Dodajcie nieco pieprzu oraz posiekaną bardzo drobno natkę pietruszki. Dodatkowo pokrójcie cebulę w półplasterki.
- Po ugotowaniu ziemniaków odlejcie wodę i od razu dodajcie do gorących ziemniaków cebulę i wymieszany sos (musi mieć konsystencję emulsji). Ziemniaki kiedy są ciepłe lepiej wchłoną smaki. Podawajcie w temperaturze pokojowej.
1 comments
Dziś ja wypróbuję, napewno smaczna