Klasyka kuchni meksykańskiej, guacamole jada się tam bowiem do wszystkiego. Ja bardzo je lubię podane z nachos lub pszenną tortillą, ale możecie guacamole podać z mięsem, jako dip do warzyw lub w innej dowolnej konfiguracji.
Aby awokado nie ciemniało zaraz po jego przekrojeniu nie zapomnijcie o soku z limonki. Tym bardziej że ze składników podanych poniżej wychodzi całkiem spora porcja guacamole.
Jeśli lubicie dania kuchni meksykańskiej zapraszam Was także do przepisów na:
– nachos z kurczakiem
– tacos ze stekiem
– chilli con carne
– tacos z wieprzowiną
– burrito z burczakiem
– quesadilla z kurczakiem
– fajitas z kurczaka
– tacos z polędwicą
– nachos supreme czyli nachos z chilli con carne
PRZEPIS NA GUACAMOLE
Przygotowanie: ok 15 minut
Składniki:
– 3 dojrzałe owoce awokado
– 1 limonka
– pół czerwonej cebuli
– 1 pomidor
– 1 papryczka chili
– świeżo mielony pieprz, sól
– ew kolendra
Przygotowanie:
- Awokado przekrójcie wzdłuż, wyjmijcie pestkę i za pomocą łyżeczki do misko wyjmijcie cały miąższ. Całość polejcie sokiem wyciśniętym z limonki.
- Za pomocą widelca rozdrobnijcie awokado. Powinno mieć wyczuwalne niewielkie grudki awokado. Dodajcie posiekaną bardzo drobno czerwoną cebulę, drobno pokrojonego (w kosteczkę) pomidora, bardzo drobno posiekaną papryczkę chilli. Wymieszajcie i doprawcie solą i pieprzem do smaku. Możecie także dodać nieco świeżej kolendry dla smaku.
SMACZNEGO!