Placki z kalafiora moja nowa miłość. Uwielbiam placki ziemniaczane, a jeśli Wy także to musicie usmażyć i te kalafiorowe. Są podobne do ziemniaczanych, z tą różnicą, że mają dodatkowy kalafiorowy posmak. Ja podałam je z dymką oraz śmietaną, ale równie fantastycznie będzie pasował do nich łosoś czy sos gulaszowy. Lepiej smakują jednak na słono, głównie z uwagi na smak kalafiora dość mocno wyczuwalny. Cukier w tym wypadku nie będzie najlepszym wyborem.
Mam nadzieję, że przekonałam Cię do zrobienia tych pysznych placków z kalafiora. Jeśli kochasz to warzywo, to przekonasz się, że placki te są pyszne i bardzo proste w przygotowaniu!
Polecane przepisy:
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
– przepis na placki ziemniaczane
– placki z gotowanych ziemniaków
– placki z gotowanych ziemniaków z fetą
– placki z ziemniaków i marchewki
– placki ziemniaczane z łososiem
– placuszki pełnoziarniste z jabłkami
– placuszki pełnoziarniste na słodko
– placki z marchewki
– placuszki z dyni
– placki serowe z jabłkami
– sałatka z pieczonym kalafiorem
– Kalafior pieczony po marokańsku
– Placki z kiszonej kapusty – Fuczki
PLACKI Z KALAFIORA
Przygotowanie: 20 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
– 300-350 g kalafiora
– 1 jajko
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
– 6-7 łyżek mąki pszennej
– sól, pieprz
– 1 cebula dymka razem ze szczypiorem
– śmietana do podania
– olej roślinny lub olej kokosowy do smażenia
Przygotowanie:
- Surowego kalafiora zetrzyj na tarce na małych oczkach, ale najlepiej do tego wykorzystać sprzęt, w którym rozdrobnisz warzywo lub zetrzesz je właśnie. Ja do tego wykorzystuję mojego robota Kenwood, o którym tak często wspominam Wam na Instagramie.
- Do kalafiora dodaj jajko, obie mąki, po płaskiej łyżeczce soli oraz pieprzu. Wszystko wymieszaj dokładnie, a jeśli konsystencja będzie trochę zbyt klejąca, dodaj jeszcze nieco mąki pszennej.
- Na patelni rozgrzej olej. Nabieraj łyżką porcję ciasta i kładź je na patelni, ugniatając z góry i formując paluszki. Placuszki smaż do czasu, aż się pięknie zrumienią z każdej strony, potrwa to kilka minut.
- Placuszki podawaj z kwaśną śmietaną lub gęstym jogurtem typu greckiego. Posyp je posiekaną dymką, idealnie pasuje do placuszków. I tyle, to bardzo proste i szybkie danie!
I jeszcze zajrzyj do:
– kopytka ruskie
– pierogi ruskie
– kotlety ruskie
1 comments
Placki ogólnie smaczne, ale gumowate, przez dużą ilość mąki. Ograniczyłabym ilość mąki pszennej i ziemniaczanej do połowy lub więcej.
Do powtórzenia, ale po modyfikacjach 😉