Na moim blogu znajdziecie już naprawdę dużo śledziowych inspiracji, brakowało mi jednak przepisów w bardziej słodkiej wersji, które często pojawiają się w Waszych domach i które mają wielu zwolenników. Tradycyjne śledzie po kaszubsku to słodko-kwaśna wersja z dodatkiem rodzynek, naprawdę prosta do przygotowania i nie wymagająca długiego leżakowania.
Polecam Wam także:
– śledzie w czosnku i majeranku
– śledzie w śmietanie na pieczonym ziemniaku
– śledzie w oleju
– śledź pikantny z chilli i suszonymi pomidorami
– tatar ze śledzia
– śledzie w wiśniówce
– śledź marynowany w occie
– śledź na konfiturze z cebuli
– śledzie w kiszonych cytrynach
– zestawienie 12 potraw na Wigilię wraz z kalendarzem przygotowań
Przygotowanie: 30 minut
Składniki:
– 4-5 filetów śledziowych
– 2 cebule
– 3 łyżki oleju
2 łyżki octu winnego z czerwonego wina
– 1/3 szklanki passaty pomidorowej
– 1/3 szklanki rodzynek
– 1 łyżka brązowego cukru
– 4 liście laurowe, 4-5 goździków, 3-4 kulki ziela angielskiego, pieprz
Przygotowanie:
- Śledzie namocz w zimnej wodzie przez około 2-3 h. Ja kilka razy zmieniam także wodę w trakcie namaczania.
- Pokrój cebulę w półplasterki. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę, ziele angielskie, liście laurowe, goździki i odrobinę świeżo mielonego pieprzu. Duś aż cebula zmięknie. Wtedy dodaj passatę pomidorową oraz rodzynki, duś 3 minuty i dodaj ocet oraz brązowy cukier. Duś kolejne 2-3 minuty.
- Śledzie pokrój na mniejsze części, o szerokości około 2 cm. Ułóż na półmisku lub w innym naczyniu w którym będziesz je przechowywać. Na śledzie wyłóż przestudzoną zalewę pomidorową (musi być zimna lub jedynie lekko ciepła). Tak przygotowane śledzie włóż do lodówki na min 12h, a najlepiej na 24h. Podawaj.
SMACZNEGO!
3 comments
Śledzik na raz 😀 na święta w sam raz, już się nie mogę doczekać świątecznego gotowania 😀 pozdrawiam
Świetny przepis. Koniecznie będę musiał go wykorzystać!
Świetny przepis na śledzie 🙂