Uwielbiam torty bezowe, choć są słodkie tak że zjadam ich jedynie kawałek. Ale i tak robię od czasu do czasu pavlovą bo jest genialna i prosta. Do tej bezy musicie dodać nieco mąki ziemniaczanej oraz ostu balsamico, to dzięki tym dodatkom wychodzi idealna i leciutko ciągnąca.
Polecam Wam także przepisy:
– tort wiśniowy
– tort z nutellą i truskawkami
– tort bezowy z malinami
– tort czekoladowy z owocami – tort bezowy z bitą śmietaną i truskawkami
beza z owocami – pavlova
Przygotowanie: ok 4-5 h
Składniki:
– 5 białek z jajek w rozmiarze M lub 4 z rozmiaru L
– 250 g drobnego cukru do wypieków + 3 łyżki
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
– 1 płaska łyżka octu balsamico lub octu winnego
– 200 g śmietany 36% do ubijania
– 250 g serka mascarpone
– owoce: najlepiej użyj kwaśnych owoców, u mnie maliny i borówki
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzej do 120 st C.
- Do misy miksera włóż białka. Ubij na sztywną pianę, a następnie do piany dodawaj po jednej łyżce cukru (250 g) całym czas ubijając. Musisz uzyskać sztywną pianę o święcącym odcieniu.
- Do ubitej piany z białek dodaj mąkę ziemniaczaną i ocet a następnie zmiksuj do połączenia.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Masę białkową przełóż na blachę tworząc wysoki blat. Boki wyrównaj łopatką lub łyżką.
- Piecz przez 30 minut w 120 st C a następnie zmniejsz temperaturę do 100 st C i piecz kolejne 3 h. Po upieczeni wyjmij bezę i pozostaw do ostygnięcia.
- W czasie studzenia przygotuj krem. Ubij śmietanę z 4 łyżkami cukru. Jak śmietana będzie już sztywna dodaj serek mascaropone i już tylko przez chwilę miksuj do połączenia składników.
- Na paterze połóż bezę, na niej krem mascarponne a następnie owoce. Jeśli tak jak ja używasz malin, możesz rozgnieść połowę widelcem, polać rozgniecionymi malinami ciasto a następnie dodać kolejne na gorze. Do ciasta zużyjecie 250-350 g malin.
SMACZNEGO
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
2 comments
Do tej pory jakoś bardzo beza mi nie smakowała, ale ten przepis wygląda naprawdę dobrze:) Możesz być pewna że go wytestuję niedługo , mam nadzieję, że wyjdzie po mojej myśli.
Bardzo ładnie się to prezentuje, uwielbiam bezy i u mnie w domu bardzo szybko zawsze schodzą 🙂 Myślę że na te weekend zrobię dla gości dam znać czy mi wyszło tak samo.