Bliny są genialne w smaku, więc warto poświęcić chwilę czasu na ich przygotowanie. Nie jest to trudne danie, musicie dać im tylko chwilę czasu na wyrośnięcie. Obiecuję że warto!
Polecane przepisy:
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
– przepis na placki ziemniaczane
– placki z kalafiora
– placki z gotowanych ziemniaków
– placki z ziemniaków i marchewki
– placki ziemniaczane z łososiem
– placuszki pełnoziarniste na słodko
– placuszki z dyni
– placki serowe z jabłkami
Ilość porcji: 20 blinów
Przygotowanie: 45 minut
Składniki:
– 200 g mąki pszennej
– 200 g mąki gryczanej
– 30 g świeżych drożdży
– 2 jajka
– 30 g masła
– 3/4 litra mleka
– 1 łyżeczka cukru
– pół łyżeczki soli
– olej do smażenia
– śmietana 18% do podania
– kawior do podania
Przygotowanie:
- Do miski wlejcie szklankę mleka, dodajcie cukier i drożdże. Drożdże wymieszajcie dokładnie tak aby połączy się z mlekiem. Do rozczynu przesiejcie mąkę pszenną i odstawcie na ok 10 minut do wyrośnięcia.
- Masło roztopcie, chwile przestudźcie a następnie wlejcie do miski z drożdżami, dodajcie 2 żółtka jajek, przesianą mąkę gryczaną, mleko i sól. Białka ubijcie na sztywną pianę i także dodajcie do ciasta. Mieszajcie całość „od dołu”, tak aby wtłoczyć do ciasta jeszcze nieco powierza. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawić całość do wyrośnięcia na około 30 minut.
- Bliny smażyć na niewielkiej ilości oleju lub na maśle klarowanym. Powinny się zezłocić po obu stronach.
- Należy podawać od razu z łyżką kwaśnej śmietany i łyżeczką kawioru
SMACZNEGO!
Polecam też:
– knedle ze śliwkami