Coraz rzadziej sięgam po mięso a coraz częściej wymyślam nowe formy klasycznych mięsnych dań, tak jak w tym przypadku. Robiłam już burgerowe kotlety z soczewicy, a dziś przyszła pora na genialnie proste, bardzo fit kotlety z buraka z dodatkiem komosy ryżowej i mnóstwa przypraw. Są przepyszne, proste i koniecznie musisz je zrobić!
Tego burgera możecie zrobić oczywiście z gotowymi bułkami, jednak zachęcam Was do upieczenia bułeczek samodzielnie według tego przepisu na domowe bułki do hamburgerów. Są maślane i pyszne. Możesz zrobić też pół porcji bułek, lub wszystkie i wykorzystać te co zostaną do klasycznych kanapek 🙂
Jeśli lubicie tego typu dania polecam Wam także przepis na:
– burger z czerwonej soczewicy
– wegeburger z kalafiora
– najlepszy domowy cheeseburger
– burgery z indyka i cukinii
– burgery z kotletem jajecznym
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
– zapiekanki z pieczarkami
– sałatka z pieczonym kalafiorem
– sałatka z batatem i jakiem na miękko
BURGER Z BURAKA
Przygotowanie: 30 minut
Ilość: 15-16 mini burgerów lub 7-8 dużych
Składniki kotlety:
– 180 g ugotowanej komosy ryżowej (guinoa) – kolor nie ma znaczenia
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1 czerwona cebula
– 2-3 ząbki czosnku
– 2 średniej wielkości buraki
– 90 g mąki gryczanej
– 1 łyżka musztardy Dijon
– 2-3 łyżki posiekanego koperku
– 1 łyżeczka soli
– pół łyżeczki pieprzu
– olej lub oliwa do smażenia
Dodatki do burgerów:
– bułki do burgerów – zachęcam do skorzystania z mojego mega przepisu
– guacamole, najlepiej domowe
– inne dodatki: sałaty, pomidory, sos czosnkowy lub pikantny sos pomidorowy, inne
Przygotowanie:
- Ugotuj komosę ryżową zgodnie z przepisem na opakowaniu. Możesz użyć komosy w dowolnym kolorze lub mieszanki kolorów tak jak ja.
- W czasie gotowania posiekaj bardzo drobno cebulę i czosnek, a buraczki obierz i zetrzyj na tarce na mniejszych oczkach.
- Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę, czosnek i smaż aż zrobią się szkliste. Dodaj cebulę do ugotowanej komosy, dołóż tartego buraka, mąkę gryczaną, musztardę, posiekany koperek oraz pieprz i sól. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj.
- Z przygotowanej masy twórz kotlety pożądanej wielkości. Smaż kotleciki przez 3-5 minut z każdej strony, w zależności od ich wielkości.
- Po usmażeniu przygotuj burgery – przekrój bułkę, dodaj kotlet, guacamole i inne dodatki. Podawaj od razu.
- A….. zapomniałam napisać że kotleciki są doskonałe też osobno, bez burgerów. Podaj je z sałatką, kaszą, na ciepło lub zimno. Ja je uwielbiam!
SMACZNEGO!
5 comments
Dzień dobry, czy waga komosy – to przed czy po ugotowaniu?
Tak jak zaznaczyłam na liście składników, ugotowanej 🙂
Już wiem, po ugotowaniu 🙂 Wyszły rewelacyjne! Dziękuję
Jaką mąkę można dodać zamiast gryczanej?
możesz zastąpić mąką pszenną w takiej samej proporcji, ale gryczana da Ci ciekawy smak o który tu chodzi