To podstawowy przepis na zakwas na barszcz czerwony. Zakwas możecie pić nie tylko w ugotowanym barszczu, ale przede wszystkim jako samodzielny napój. Posiada on niezliczoną ilość witamin i minerałów, znakomicie wspomagających nasz organizm. Do przygotowania barszczu możecie użyć kawałka chleba na zakwasie lub w wersji bezglutenowej soku z kiszonej kapusty.
Przygotowanie: 10 minut
Składniki:
– 1 kg obranych buraków
– 5-6 ząbków czosnku
– 1 l przegotowanej wody
– 1 łyżka soli
– 3-4 listki laurowe
– łyżeczka ziela angielskiego
– kromka chleba na zakwasie lub łyżka soku z kiszonej kapusty
Buraki obierzcie i pokrójcie w plasterki. Czosnek obierzcie i lekko zgniećcie nożem. Do słoja włóżcie buraki, pomiędzy dodajcie czosnek oraz ziele i listki laurowe. Całość zalejcie przegotowaną i przestudzoną wodą z dodatkiem soli. Na koniec dodajcie chleb lub sok z kiszonej kapusty.
Tak przygotowany zakwas odstawcie w chłodniejsze miejsce uprzednio przykrywając słój ściereczką i związując gumką. Po 4-5 dniach zakwas przecedźcie i rozlejcie do butelek. Jest gotowy do picia, możecie jego przechowywać w lodówce jeśli zamkniecie szczelnie butelki.
Zapraszam Was także do innych przepisów na Boże Narodzenie:
– barszcz wigilijny
– śledzie w czosnku i majeranku
– śledzie w kiszonych cytrynach
– ciasteczka migdałowe
– przepis na pierniczki
– śledź marynowany w occie
– śledź z konfiturą z cebuli
– domowa przyprawa do piernika
– tatar ze śledzia
– śledzie w wiśniówce
– śledź pikantny z chilli
– śledzie w oleju
– kruche ciasteczka
– barszcz wigilijny
– śledzie w czosnku i majeranku
– śledzie w kiszonych cytrynach
– ciasteczka migdałowe
– przepis na pierniczki
– śledź marynowany w occie
– śledź z konfiturą z cebuli
– domowa przyprawa do piernika
– tatar ze śledzia
– śledzie w wiśniówce
– śledź pikantny z chilli
– śledzie w oleju
– kruche ciasteczka
Inne polecane przepisy:
– koktajl oczyszczający z buraka
– zupa krem z buraczków
– sałatka z kolorowych buraków
– barszcz czerwony wigilijny
– sałatka z pieczonymi buraczkami
– zestawienie 12 potraw na Wigilię wraz z kalendarzem przygotowań
– koktajl oczyszczający z buraka
– zupa krem z buraczków
– sałatka z kolorowych buraków
– barszcz czerwony wigilijny
– sałatka z pieczonymi buraczkami
– zestawienie 12 potraw na Wigilię wraz z kalendarzem przygotowań
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
- Forma do babki kwiat30,00 zł
OCEŃ TO DANIE:
Nazwa dania:
Zakwas z buraków na barszcz
Autor:
nietylkopasta.pl
Data publikacji:
Czas przygotowania:
Czas całkowity:
Średnia ocena:
22 Review(s) Based on
4 comments
W jakim celu dajesz chleb lub kapustę? Bez tego nie zrobi się zakwas?
Z nich robi się kwas konieczny w zakwasie. To element obowiązkowy, bez tego nie ma zakwasu.
Jak długo można przetrzymywać taki zakwas?
po wstawieniu do lodówki nawet do 2-3 tygodni.