Wpisz i naciśnij Enter

Zakwas z buraków na barszcz

 To podstawowy przepis na zakwas na barszcz czerwony. Zakwas możecie pić nie tylko w ugotowanym barszczu, ale przede wszystkim jako samodzielny napój. Posiada on niezliczoną ilość witamin i minerałów, znakomicie wspomagających nasz organizm. Do przygotowania barszczu możecie użyć kawałka chleba na zakwasie lub w wersji bezglutenowej soku z kiszonej kapusty.

Przygotowanie: 10 minut

Składniki:

– 1 kg obranych buraków
– 5-6 ząbków czosnku
– 1 l przegotowanej wody
– 1 łyżka soli
– 3-4 listki laurowe
– łyżeczka ziela angielskiego
– kromka chleba na zakwasie lub łyżka soku z kiszonej kapusty

Buraki obierzcie i pokrójcie w plasterki. Czosnek obierzcie i lekko zgniećcie nożem. Do słoja włóżcie buraki, pomiędzy dodajcie czosnek oraz ziele i listki laurowe. Całość zalejcie przegotowaną i przestudzoną wodą z dodatkiem soli. Na koniec dodajcie chleb lub sok z kiszonej kapusty.

Tak przygotowany zakwas odstawcie w chłodniejsze miejsce uprzednio przykrywając słój ściereczką i związując gumką. Po 4-5 dniach zakwas przecedźcie i rozlejcie do butelek. Jest gotowy do picia, możecie jego przechowywać w lodówce jeśli zamkniecie szczelnie butelki.
Zakwas z buraków na barszcz
Zakwas z buraków na barszcz

 

 

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Zakwas z buraków na barszcz
Autor:
Data publikacji:
Czas przygotowania:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
4.51star1star1star1star1star Based on 20 Review(s)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

4 comments

  1. W jakim celu dajesz chleb lub kapustę? Bez tego nie zrobi się zakwas?

    1. Z nich robi się kwas konieczny w zakwasie. To element obowiązkowy, bez tego nie ma zakwasu.

  2. Jak długo można przetrzymywać taki zakwas?

    1. po wstawieniu do lodówki nawet do 2-3 tygodni.