Jeśli obserwujecie mnie na Instagramie i zaglądacie czasem do moich InstaStories to wiecie, że moja kuchnia wzbogaciła się ostatnio o nowy sprzęt w postaci szybkowaru. Wybrałam sobie sprzęt marki Tescoma, o pojemności 4 l – Tescoma Presto. Jeśli również rozważacie zakup zwróćcie uwagę, że dostępne są aż 3 pojemności – 4 l, 6 l i 7,5 l. Jeśli Wasza rodzina jest bardziej liczna, wybierzcie większy.
Do czego mi taki sprzęt?
Przede wszystkim do skracania czasu przygotowania potraw jednogarnkowych, szybkiego gotowania, duszenia. Czy wiecie że czas przygotowania rosołu w szybkowarze to 30 minut? Ja byłam zaskoczona czytając instrukcję i już wiem, że na pewno będę wykorzystywać mój garnek również do tego. Będzie także idealny do duszenia ośmiornicy, na którą zwykle potrzeba 1,5 h, a w szybkowarze zredukuję ten czas do 30-40 minut i pozbędę się niechcianego zapachu w kuchni.
Moja premiera w garnku to danie staropolskie – ziemniaki, mięso, kiełbasa, warzywa. Danie które wszyscy chętnie jemy a jego przygotowanie zajęło mi …. 15 minut 🙂 Dorzucę jeszcze 5 minut na krojenie i obieranie i tyle, w ciągu 20 minut mam pyszny obiad.
Co jest istotne w przygotowywaniu dań w szybkowarze? Składniki dodawane do środka muszą mieć podobny czas przygotowania/gotowania. Na moich zdjęciach z produktami zobaczycie większe kawałki wołowiny przygotowane pod gulasz. Przed wrzuceniem do garnka zmieliłam mięso, obawiałam się bowiem że moje ziemniaki będą rozgotowane, a mięso jeszcze nie zdąży się przygotować. To było bardzo dobre posunięcie.
Zapraszam Was zatem na przepis, a jeśli poszukujecie fajnego sprzętu kuchennego zapraszam do sklepu Tescoma. Oprócz szybkowaru, w mojej kuchni mam jeszcze 2 koszyczki do przygotowania domowego sera, oraz specjalne foremki do zdrowych domowych batonów.
Jeśli lubicie potrawy jednogarnkowe, zapraszam Was do innych moich przepisów:
– fasolka po bretońsku
– wołowina duszona w ciemnym piwie
– boeuf bourguignon
– gulasz wołowy z czerwonym winem
– Boeuf Strogonow
– kotlet schabowy
– młoda kapusta
CHŁOPSKI GARNEK W SZYBKOWARZE
Ilość porcji: 3-4
Przygotowanie: 20 minut
Składniki:
– 4-5 średnich ziemniaków
– 1 papryka lub po 1/3 papryki w 3 kolorach
– puszka pomidorów krojonych
– 0,5 kg mięsa mielonego wołowego
– 300-400 g kiełbasy (najlepiej aby miała w sobie trochę tłuszczu i nie była podsuszana)
– pół cebuli
– 4 ząbki czosnku
– 300 g małych pieczarek
– 100 ml wody
– sól, pieprz, 1 łyżeczka suszonego lubczyku
– kilka listków bazylii do podania
Przygotowanie:
- Ziemniaki obierzcie i pokrójcie w sporą kostkę o boku ok 2,5-3 cm. W sporą kostkę pokrójcie także paprykę. Cebulę pokrójcie w półplasterki, czosnek obierzcie i każdy z ząbków przekrójcie na 2-3 części, w zależności od jego wielkości. Kiełbasę pokrójcie w plasterki lub półplasterki.
- Wszystkie składniki: warzywa, czosnek i cebulę, mięso, kiełbasę, umyte małe pieczarki, włóżcie do garnka szybkowaru. Przemieszajcie za pomocą łyżki. Dodajcie 2 płaskie łyżeczki soli i 1 łyżeczkę pieprzu, oraz trochę suszonego lubczyku. Wszystko zalejcie puszką pomidorów krojonych i dodajcie jeszcze ok 100 ml wody.
- Całość zamknijcie w szybkowarze, nastawcie na wyższą temperaturę parowania i postawcie na kuchence na 15 minut na średnim ogniu. Po tym czasie wypuścicie parę z urządzenia zgodnie z instrukcją i otwórzcie garnek. Podawajcie z kilkoma listkami bazylii 🙂
SMACZNEGO!
Polecam Wam także pyszne przepisy na:
– kotlet schabowy
– schabowy inaczej
– pulpety w sosie pomidorowym
– zupa ogórkowa
– zupa pieczarkowa
– zapiekanki z pieczarkami
– placek po węgiersku
– placek po węgiersku
3 comments
Świetny pomysł na na obiad chętnie wypróbujemy u siebie! Podobają nam się Twoje pomysły, przycupniemy tu na dużej 🙂 Pozdrawiamy
Podpytam, czy przy gotowaniu takiego przepisu w szybkowarze woda powinna zakrywać składniki? Czy bulionu może być mniej niż poziom składników niepłynnych?
Dzięki z góry za odpowiedź 🙂
Tak może być mniej, para w środku powoduje że wszystko się ugotuje.