To delikatne ciasto z mnóstwem bitej śmietany ma smak lekko przypominający tiramisu, ale dużo bardziej czekoladowy i przede wszystkim jest dużo delikatniejsze. No i co jest istotne ma też delikatnie alkoholowy dodatek, cj tylko podkręca jego smak! Ideał!
Polecam Ci inne moje ulubione ciasta
Sernik z brzoskwiniami
Najlepsze ciasto marchewkowe!
Karpatka
Sernik nowojorski
Ciasto drożdżowe – topielec
Tort tiramisu
Murzynek
Ciasto cytrynowe
Ciasto saleceson z jabłkami
Blok czekoladowy najlepszy
Ciasto 3 BIT
CIASTO KUKUŁKA
Przygotowanie: 2 h minut + chłodzenie
Składniki ciasto:
- 6 jajek rozmiar L
- 150 g mąki pszennej
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 200 g drobnego cukru do wypieków
- 15 g kakao
Składniki krem:
- 1 kg śmietany 36%
- 5 czubatych łyżek cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny
- 2 łyżki ciepłej wody
Pozostałe składniki:
- około 200 g okrągłych biszkoptów
- 300 g czekolady (najlepiej gorzkiej, ale wersja z mleczną też będzie smaczna)
- 125 ml wódki
- 125 ml mocnej kawy
- 100 g cukru
- 1-2 łyżki kakao
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 170 st C.
- Białka oddziel od żółtek. Do białek dodaj cukier i zmiksuj je na sztywno.
- Do żółtek dodaj obie mąki i kakao i zmiksuj. Dodaj do nich sztywne białka z cukrem i już za pomocą łyżki lub szpatułki delikatnie wymieszaj bez miksowania.
- Przelej ciasto do prostokątnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika. Piecz przez 30 minut po czym całkowicie wystudź biszkopt i przekrój go na 2 blaty.
- W tym czasie do rondelka dodaj zaparzoną kawę, cukier i czekoladę połamaną na kawałki. Podgrzewaj aż czekolada się rozpuści i zagęści sos. Wtedy dodaj wódkę i jeszcze chwilę podgrzewaj. Wystudź.
- Żelatynę zalej bardzo ciepłą ale nie wrzącą wodą i wymieszaj.
- Do misy miksera włóż śmietanę 36%, dodaj cukier i miksuj aż śmietana się ubije. Wtedy dodaj rozpuszczoną żelatynę i jeszcze krótko zmiksuj.
- Na blasze połóż pierwszy blat i na niego wyłóż pierwszą porcję bitej śmietany. Ubita śmietana jest dzielona na 3 porcje ale dwie środkowe są większe a górna dość cienka, rozplanuj sobie tak ilość kremu.
- Na bitej śmietanie połóż biszkopty wypukłą stroną do góry. Na biszkopty wylej delikatnie schłodzoną czekoladę z dodatkami. Teraz wstaw ciasto na 10 minut do lodówki aby czekolada nieco przestygła i aby łatwiej rozsmarować kolejne warstwy.
- Na czekoladę włóż kolejną większą porcję bitej śmietany a następnie drugi blat. Teraz czas na ostatnią już cieńszą porcję bitej śmietany.
- Tak przygotowane ciasto wstaw na kilka godzin lub na noc do lodówki. Dopiero po wyjęciu rozsyp na górze kakao za pomocą małego sitka, tak aby stworzyć piękną górę.
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
1 comments
Coś jest chyba nie tak, jak rozpuścić żelatynę w tak miałej ilości wody?
Nie jest tak że powinno być z 1/4 szkl wody na 1 łyżkę żelatyny? Przecież w 2 łyżkach nawet nie jesteśmy w stanie tego rozpuścić, co dopiero wymieszać z kremem😕