Zapraszam dziś na pyszne ciacho, do złudzenia przypominające w smaku popularne słodkości, czyli śliwki w czekoladzie. Ale uważaj! Ciasto ma dodatek alkoholu i to wysokoprocentowego, dlatego nie nadaje się dla dzieci.
Polecam Ci inne moje ulubione ciasta
Ciasto kukułka
Sernik z brzoskwiniami
Najlepsze ciasto marchewkowe!
Karpatka
Sernik nowojorski
Ciasto drożdżowe – topielec
Tort tiramisu
Murzynek
Ciasto cytrynowe
Ciasto saleceson z jabłkami
Blok czekoladowy najlepszy
CIASTO ŚLIWKA W CZEKOLADZIE
Przygotowanie: 3 h + chłodzenie
Składniki masa budyniowa:
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 700 ml mleka
- 110 g cukru pudru
- 250 g bardzo miękkiego masła
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 3 żółtka
Składniki ciasto czekoladowe:
- 4 jajka (w temperaturze pokojowej)
- 110 g cukru
- 80 g mąki pszennej
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 3 czubate łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki czekolada:
- 160 g gorzkiej czekolady minimum 70%
- 2-3 łyżki mleka
Pozostałe składniki:
- 400 g suszonych śliwek
- 250 ml wody
- 1 szklanka ciemnego lub jasnego rumu
Forma 20 x 30 cm lub zbliżona do przygotowania ciasta.
Przygotowanie:
- ŚLIWKI: Śliwki wrzuć do rondelka, zalej wodą i gotuj przez 5 minut, aż zmiękną, ale nie będą rozgotowane. Wtedy odlej wodę i zachowaj ją (przyda się do nasączenia ciasta), a do śliwek wlej alkohol. Mocz je tak przez minimum 1h. Na koniec odlej rum ze śliwek (to co zostało, bo część wchłoną śliwki) i dodaj alkohol do odstawionej wody. Wymieszaj.
- MASA BUDYNIOWA: 1 szklankę mleka wlej do garnka i zagotuj. W tym czasie wymieszaj pozostałe mleko z proszkiem budyniowym, mąką ziemniaczaną, żółtkami i ekstraktem waniliowym. Po zagotowaniu mleka wlej do garnka mieszaninę z budyniem i gotuj jeszcze przez kilka chwil na niewielkim ogniu, mieszając energicznie. Tak przygotowany budyń przykryj arkuszem folii spożywczej i odstaw do całkowitego wystudzenia.
- Rozgrzej piekarnik do 180o C.
- CIASTO: Formę nasmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Masło spowoduje, że papier nie będzie się przesuwał. Białka ubij, aż mocno się spienią, ale jeszcze nie będą bardzo sztywne. Wtedy dodawaj po 1 łyżce cukru i cały czas ubijaj, aż uzyskasz sztywną lśniącą pianę. Następnie dodawaj do nich po jednym żółtku i ubijaj. Składniki suche, czyli obie mąki, kakao i proszek do pieczenia wymieszaj. Dodawaj je do ciasta w 3 lub 4 porcjach po każdej tylko krótko miksując. Masę przelej do formy i piecz przez 15-20 minut. Po upieczeniu wystudź, wyjmij z formy, a następnie przekrój na dwa cienkie placki.
- MASA BUDYNIOWA: do misy miksera dodaj bardzo miękkie masło oraz cukier puder i ucieraj je na puszystą masę. Do masła dodawaj po łyżce masy budyniowej i cały czas ucieraj. Wszystko powinno się pięknie ze sobą połączyć i stworzyć jednolity krem.
- SKŁADANIE: Na spód połóż pierwszy biszkopt i nasącz go połową zalewy ze śliwek wymieszaną z rumem. Następnie na ciasto wyłóż połowę kremu budyniowego, rozsmaruj i przykryj całość drugim biszkoptem. Biszkopt nasącz resztą ponczu, wyłóż pozostał krem budyniowy a na nim śliwki. Tak przygotowane ciasto wstaw na 20 minut do lodówki.
- W tym czasie rozpuść w kąpieli wodnej czekoladę z odrobiną mleka. Przestudzoną czekoladą polej całe ciasto, tak aby przykryła śliwki i całość ciasta. Wstaw do lodówki na minimum 2 h, aż się schłodzi i wszystko zastygnie.
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł