Połączenie śmietanki i serka mascarpone wykorzystywałam już niezliczoną ilość razy, głównie do ciast i tortów. To doskonały i naprawdę prosty krem nic wiec dziwnego, że często u mnie gości. Tym razem podałam go jednak nie w towarzystwie ciasta a zamieniłam w pyszny krem straciatella z kawałkami czekolady, podany na chrupiącym spodzie z dodatkiem mnóstwa pysznych owoców sezonowych. Niebo w gębie, mówię Wam!
Polecam Ci też przepisy:
– najlepsze ciasto marchewkowe
– drożdżówki z serem
– blok czekoladowy
– ciasto kruche z rabarbarem
– najlepsze ciasto kruche ze śliwkami
– tort czekoladowy z owocami
– szarlotka na kruchym cieście
– biszkopt z truskawkami
– sernik z malinami
DESER STRACIATELLA Z OWOCAMI
Przygotowanie: ok 20 minut
Ilość porcji: 2-3
Składniki:
– 250 g serka mascarpone
– 200 g śmietanki 30%
– 2 łyżki drobnego cukru, lub cukru pudru
– 1 czekolada (możesz użyć właściwie dowolnej, ja zachęcam aby użyć mlecznej z orzechami, daje najciekawszy efekt)
– owoce sezonowe: maliny, truskawki, jeżyny, borówki czy inne
– 2-3 łyżki chrupiącego musli lub ekspandowanych ziaren (np orkiszowych)
Przygotowanie:
- Do miski dodaj śmietankę, cukier i serek mascarpone. Miksuj aż wszystko nabierze konsystencji puszystego kremu.
- Czekoladę posiekaj nożem, tak aby uzyskać dość małe kawałki. Dodaj czekoladę do kremu i wymieszaj, już łyżką.
- Na dno pucharków dodaj musli lub ekspandowane ziarna. Chodzi o dodatkową chrupkość którą uzyskasz dzięki takiemu dodatkowi. Następnie włóż krem i dodaj na górę świeże owoce. Deser możesz podawać od razu lub po uprzednim schłodzeniu!
SMACZNEGO
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!