To bardzo prosty sposób na zrobienie prostej, pysznej i delikatnej ryby. Ja wybrałam do tego dorsza, ale z tym sosem możesz zrobić praktycznie każdą rybę. Zobacz jakie to proste. 🙂
Rybę z tego przepisu robiłam już niezliczoną ilość razy i ona zawsze wychodzi. Ja najbardziej lubię podawać rybę z purée ziemniaczanym, a purée zjadać z sosem myślano cytrynowym. Ale doskonale smakuje też z kaszą czy ryżem, można dowolnie dopasować dodatki.
SZYBKI PRZEPIS NA RYBĘ
Tę rybę robi się naprawdę szybko. Wystarczy w garnuszku podgrzać składniki na sos, zalać nim rybę i wstawić do piekarnika. Teraz już tylko zostało kilkanaście minut czekania i gotowe.
Jeśli lubicie dania z ryb, to zapraszam Was także do przepisów na:
Ryba po grecku
Ziemniaki z grilla nadziewane
Kotlety z łososia
Pstrąg pieczony w sosie maślanym
Ryba w cieście z sosem feta
Kotlety ziemniaczane z tuńczykiem
Dorsz w sosie cytrynowo-maślanym
Dorsz z kaszą bulgur i oliwkami
Ryba ze szpinakiem i serem pleśniowym
Ryba w cieście piwnym
Pieczony łosoś
Łosoś z suszonymi pomidorami i szpinakiem
Faworki z karpia
Kotleciki z wędzonego twarogu i makreli
Łosoś w sosie chrzanowym
Łosoś w sosie miodowo-musztardowym
Ryba w soli
Dorsz w papilotach
DORSZ W SOSIE CYTRYNOWYM
Przygotowanie: 20-25 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
– filet z dorsza lub innej ryby, około 300-350 g
– 50 g masła
– 2 łyżki śmietany 18%
– 1 łyżka musztardy dijon
– 2 szalotki lub pół czerwonej cebuli
– sok z połowy cytryny
– sól i pieprz
– natka pietruszki
– kilka plasterków cytryny
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzej do 200o C.
- Rybę umyj, osusz i pokrój na porcje. Ułóż je w naczyniu do zapiekania (żaroodpornym), zostawiając przestrzeń na sos, a na koniec dopraw solą i pieprzem.
- Szalotki lub czerwoną cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę.
- W garnku rozpuść masło, dodaj śmietanę, musztardę i sok z cytryny. Wszystko to stworzy dość gęsty pyszny cytrynowy sos. Podgrzewaj na niewielkim ogniu do rozpuszczenia masła i połączenia składników.
- Posyp rybę posiekaną szalotką/cebulą oraz polej przygotowanym sosem. Dodaj kilka plasterków cytryny na wierch i wstaw do piekarnika. Zapiekaj 16-20 minut, aż całość się nieco zrumieni i ryba upiecze.
- Rybę po wyjęciu z piekarnika posyp natką pietruszki. Podawaj z ziemniakami lub ryżem, i ulubioną sałatką lub surówką. SMACZNEGO!