Frytki 🙂 Czy znajdzie się taki kto ich nie lubi? Jeszcze jako dziecko pokochałam te tradycyjne, podawane w papierowym rożku z solą oraz ketchupem. Później moja miłość do frytek zmieniała nieco oblicza, podróżując do Holandii i krajów skandynawskich odkryłam ich połączenie z majonezem. Lubicie?
W domu robię je raczej rzadko. Przede wszystkim przez ilość tłuszczu jaki chłoną tradycyjne frytki. Czasem decyduję się na takie upieczone w piekarniku. Ale przychodzi taki dzień i taki wieczór, że porcja kolorowych frytek z różnych warzyw i mój sos to dopełnienie szczęścia.
Mam dziś dla Was przepis na frytki warzywne. Dziś u mnie z ziemniaka, selera korzeniowego oraz marchewki. Ale frytki możecie także zrobić z batatów, pietruszki czy buraczków. Będą także przepyszne, a jeśli zrobicie je w piekarniku będą lżejsze niż te smażone w tłuszczu.
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
- Forma do babki kwiat30,00 zł
Zachęcam Was do odwiedzenia podobnych przepisów gdzie królują pieczone warzywa:
– frytki z batatów
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
– carpaccio z buraka
– sałatka z żółtym burakiem
– sałatka z kolorowych buraczków
– chipsy z batatów
– zapiekanki z pieczarkami
– frytki z cukinii
– zbiór przepisów FIT i odpowiedź na pytanie co jeść na diecie
FRYTKI Z WARZYW
Przygotowanie: 30 minut
Składniki:
– warzywa pokrojone w słupki: ziemniaki, seler, marchewka, seler,
– oliwa z oliwek
– przyprawy: do ziemniaków sól, do selera sól i zioła prowansalskie, do marchewki sól i suszony imbir
Przygotowanie:
- Warzywa obierzcie i pokrójcie w słupki o podobnej wielkości. Dolejcie nieco oliwy – ilość zależy od ilości pokrojonych warzyw. Oliwa powinna pokryć warzywa po wymieszaniu.
- Dodajcie przyprawy – nieco soli do wszystkich warzyw i odpowiednio imbir do marchewki i zioła prowansalskie lub np tymianek do selera.
- Warzywa wyłóżcie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawcie frytki do piekarnika na 15-20 minut (temperatura 190-200 st C). Frytki powinny się przyrumienić.
- SOS: proponuję Wam dodatek w postaci domowego sosu: 4 łyżki majonezu, 1 łyżka ketchupu, 1 mały ząbek czosnku. Czosnek zgniećcie za pomocą praski, wymieszajcie wszystkie składniki.
SMACZNEGO!