Pierogi z mięsem

Te pierogi to idealne danie które może powstać kiedy gotujesz rosół. Możesz je zrobić tego samego dnia lub dnia następnego po ugotowaniu domowego rosołu, dzięki temu w pełni wykorzystasz składniki które gotowały się w rosole.

Do przygotowania farszu używa się mięsa wołowego. Możecie do przygotowania rosołu kupić pręgę wołową, antrykot lub szponder. Najczęściej rosół gotuje się na z kawałkiem szpondru, jednak ten często na sporą część kości i mniejszą ilość mięsa. Po usunięciu kości jak najbardziej będzie nadawał się do przygotowania farszu mięsnego. Możecie kupić także niewielką ilość pręgi lub antrykotu, wtedy ilość mięsa ugotowanego w rosole będzie dużo większa i starczy naprawdę na pokaźną ilość pierogów z mięsem.

Polecam Ci także przepisy:
pierogi z kaczką
pierogi ruskie
pierogi z soczewicą
pierogi z kaszą gryczaną
pierogi z szpinakiem i serem feta
pierogi z dynią i serem pleśniowym
zielone pierogi
leniwe
– przepis na ogórki kiszone
młoda kapusta

pierogi z MIĘSEM

Ilość porcji: farsz na 30-40 pierogów
Przygotowanie: 50 minut

Składniki:
– porcja ciasta z tego przepisu na ciasto do pierogów
– 500 g mięsa wołowego z rosołu domowego
– 1 cebula
– 1 bułka kajzerka
– sól, pieprz, 2 łyżeczki oregano
– 8-12 łyżek rosołu
– 1-2 łyżki oliwy lub oleju

Przygotowanie:

  1. Mięso ugotuj w rosole, po wskazówki zajrzyj do przepisu na rosół.
  2. Po ugotowaniu rosołu wyjmij mięso i zostaw na 5-10 minut aby wystygło. Jeśli mięso ma kości usuń je.
  3. Namocz kajzerkę w wodzie – włóż ją do miski w wodą i przyciśnij czymś aby była zanurzona. Trzymaj w wodzie min 10 minut.
  4. W tym czasie drobno posiekaj cebulę w kostkę i na 1-2 łyżkach oliwy lub oleju podsmaż cebulkę aż się zezłości.
  5. Mięso najeży zmielić w maszynce, pod koniec mielenia dodając namoczoną bułkę. Do farszu dodaj trochę rosołu, tak aby mięso nie było suche i łatwo się lepiło, a następnie dodaj podsmażoną cebulę. Dodaj nieco suszonego majeranku, sól i pieprz. Ilość zależ od Twoich upodobań, jednak pamiętaj że smak farszu musi być dość wyraźny, bo po ugotowaniu pierogów smak zawsze jest delikatniejszy.
  6. Przygotuj ciasto na pierogi z tego przepisu na najlepsze ciasto na pierogi.
  7. Ciasto rozwałkuj, nakładaj farsz i zalepiaj brzeg pierogów. Gotowe pierożki gotuj w wrzącej, osolonej wodzie w dużym garnku do czasu kiedy wypłyną na powierzchnię + 1 minutę.
  8. Pierogi podawaj od razu po ugotowaniu, lub wystudzone i przesmażone na klarowanym maśle, oliwie lub oleju. Pysznie smakują z duszoną cebulą lub skwarkami.
  9. UWAGA: Po ugotowaniu niezjedzone rozłóż pierogi na blacie tak aby się nie stykały. Muszą nieco przeschnąć przed włożeniem ich do pojemnika i do lodówki lub zamrażarki. Jeśli dodatkowe pierogi od razu włożysz do naczynia i nawet dodasz odrobinę tłuszczu, zlepią się ze sobą.

SMACZNEGO!

A do tego polecam:
tatar wołowy

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Pierogi z mięsem
Autor:
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
41star1star1star1stargray Based on 6 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

  • Anna

    Opublikowane 11/06/2018

    Odpowiedz

    Chciałam się podzielić swoim sposobem na przygotowywanie pierogów. Ze względu na oszczędność czasu jak już zabieram się za pierogi robię ich od razu większą ilość . Nie trzeba gotować pierogów przed mrożeniem. Ja zawsze układam ulepione pierogi na tacce obsypanej mąką, tak aby się nie stykały, po ułożeniu pierwszej warstwy oprószam je mąką, kładę na nich arkusz papieru śniadaniowego (albo do pieczenia), oprószam mąką i układam kolejną warstwę pierogów. Wkladam bezpośrednio do zamrażarki, a po kilku godzinach (albo na drugi dzień) jak zamarzną przesypuję do woreczków lub pudełek. Potem wrzucam zamrożone bezpośrednio na wrzątek i gotuję od wypłynięcia ok. 3-4 min. Polecam:)

    • Ania nietylkopasta.pl

      Opublikowane 11/06/2018

      dziękuję za komentarz i Twój sposób. Muszę koniecznie go wypróbować jak będę robiła większą ilość pierogów.

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!