Do przygotowania tego przepisu zachęciła mnie książka „Lody domowa manufaktura” autorstwa David’a Lebovitz którą wydało w Polsce wydawnictwo Pascal. Tą pozycję dostałam już ponad miesiąc temu i z wielką ciekawością przyjrzałam się przepisom. Już wiem że aby przygotować większość z nich, muszę mój sprzęt domowy wzbogacić o maszynkę do lodów, ale coraz poważniej się nad nią zastanawiam. Tym razem jednak wybrałam przepis do którego maszynka nie jest potrzebna, a który fantastycznie wzbogacił popołudnie w ostatni weekend. Zapraszam Was na przepis na granitę – mrożony napój który w tej wersji jest drinkiem dla dorosłych. A że zbliżają się upały to granita mohito sprawi się na pewno.
Jeśli lubisz tego typu przepisy, polecam Ci:
– lemoniada ogórkowa
– lemoniada wiśniowa
– lemoniadę czereśniową
– lemoniadę malinową
– lemoniadę melonową
– lemoniadę arbuzową
– sangria
Przygotowanie: 30 minut + 2,5-3h chłodzenie
Składniki:
– 625 ml wody
– 100 g białego lub brązowego cukru
– 6 limonek
– 1 szklanka liści świeżej mięty
– 80 ml białego rumu
Przygotowanie:
- Do rondelka wlać wodę i cukier, postawić na kuchence aby się podgrzało, a w tym czasie do wody zetrzeć skórkę z 2 limonek.
- Całość powinna się gotować aż cukier się rozpuści, wtedy zdjąć z ognia dodać listki mięty (odłożyć 5-6 listków na późiej), przykryć pokrywką i zostawić na 8 minut do zaparzenia.
- Po tym czasie zdjęć pokrywkę i pozostawić w garnuszku do wystudzenia.
- Po schłodzeniu do temperatury pokojowej należy przetrzeć całość przez sito do pojemnika w którym będzie zamrażana granita (możecie wykorzystać do tego pojemnik plastikowy do przechowywania żywności). Miętę dodatkowo wyciśniecie ściskając w dłoni, aby oddała jak najwięcej soku i smaku. Do napoju dodajcie sok wyciśnięty z 6 limonek, rum oraz odłożone listki mięty które musicie posiekać bardzo drobno.
- Wstawcie całość do zamrażarki. Po ok 1h należy za pomocą widelca przemieszać całość aby powstały już w pewnością po bokach lód stworzył niewielkie grudki. Czynność mieszania widelcem powtarzać jeszcze 3-4 razy w odstępach co pół godziny, dopiero wtedy granita nabierze idealnej grudkowatej konsystencji.
SMACZNEGO!
Zobacz też przepisy:
– drink z gorzkiej żołądkowej
![recipe image](https://nietylkopasta.pl/wp-content/uploads/2017/06/granitamohito-5.jpg)
![1star](https://nietylkopasta.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://nietylkopasta.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://nietylkopasta.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://nietylkopasta.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://nietylkopasta.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
1 comments
Jestem tu po raz pierwszy i jestem absolutnie zachwycona! Pomysły, zdjęcia, opisy, wszystko na najwyższym poziomie. Z pewnością będę tu zaglądać…jest smacznie i estetycznie. W weekend wypróbuję pierwsze przepisy 🙂