Ten gulasz robiłam już wiele razy i zawsze wyjdzie Ci pysznie! To długo gotowane mięso w pysznym piwnym sosie, przygotowanym na bazie ciemnego piwa typu Guinness. Piwo to nada ciekawego smaku i lekkiej goryczki daniu. Dodatkowo warto dodać dobrą musztardę, a najlepsza w mojej ocenie do tego dania będzie musztarda typu dijon, bo ma niesamowity wyrazisty smak.
IDEALNIE MIĘKKIE MIĘSO
Ta potrawa nie jest trudna w przygotowaniu, ale wymaga czasu. Długie nawet 3h duszenie gulaszu pod przykryciem da Ci super efekt. Mięso będzie się wręcz rozpływało w buzi, a z doskonałym smakiem sosu stworzy naprawdę harmonijne danie.
Jeśli lubicie dania z ryb, to zapraszam Was także do przepisów na:
Ryba po grecku
Ziemniaki z grilla nadziewane
Kotlety z łososia
Pstrąg pieczony w sosie maślanym
Ryba w cieście z sosem feta
Kotlety ziemniaczane z tuńczykiem
Dorsz w sosie cytrynowo-maślanym
Dorsz z kaszą bulgur i oliwkami
Ryba ze szpinakiem i serem pleśniowym
Ryba w cieście piwnym
Pieczony łosoś
Łosoś z suszonymi pomidorami i szpinakiem
Faworki z karpia
Kotleciki z wędzonego twarogu i makreli
Łosoś w sosie chrzanowym
Łosoś w sosie miodowo-musztardowym
Ryba w soli
Dorsz w papilotach
GULASZ WOŁOWY W CIEMNYM PIWIE
Przygotowanie: 3 h
Ilość porcji: 4-5
Składniki:
– 200-250 g wędzonego boczku – pokrojonego w kostkę (opcjonalnie)
– 4 cebule posiekane w półksiężyce
– 2 łyżeczki ziela angielskiego (startego lub rozbitego w moździerzu)
– 2 łyżeczki suszonego tymianku
– 1,5 kg mięsa wołowego pokrojonego w kostkę
– 800 ml bulionu wołowego
– 4 łyżeczki musztardy francuskiej
– 3 łyżki cukru trzcinowego
– 800 ml ciemnego piwa
– 3-4 liście laurowe
– świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
- Do garnka lub bardzo wysokiej patelni/woka wrzuć boczek i smaż, aż stanie się chrupiący. Dodaj posiekaną cebulę i jeszcze kilka minut smaż całość na zmniejszonym ogniu.
- W tym czasie w moździerzu utłucz ziele angielskie na drobny proszek.
- Zdejmij z patelni cebulę z boczkiem i przełóż do garnka. Zachowaj nieco oleju lub dolej dodatkowy i smaż na patelni partiami wołowinę. Wołowiny powinno być tyle, aby zakrywała dno, ale z przestrzeniami pomiędzy tak, aby mogła się smażyć, a nie dusić. Podsmaż wołowinę, aby przestała być z zewnątrz surowa.
- Dodaj wołowinę usmażoną do garnka, wrzuć też zmielone ziele angielskie i tymianek. Gorący bulion wymieszaj z cukrem i musztardą, zalej płynem mięso. Dodaj piwo, uważając przy wlewaniu, aby nie spieniło za bardzo. Na początek dodaj połowę ilości piwa, resztą będziesz uzupełniać płyn. Wymieszaj, zagotuj i dodaj liście laurowe, dopraw solą i pieprzem.
- Zmniejsz ogień i gotuj przez około 2,5-3 godziny pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. W trakcie dodawaj jeszcze reszte piwa partiami, jaki gulasz zrobi się zbyt gęsty.
- Gulasz możesz podać z ziemniakami, kaszą lub pieczywem. Jest to potrawa, która doskonale przechowuje się w lodówce – nawet 1 tydzień. Możecie go także zamrozić. Smacznego!