Ten przepis zrobiłam z halibutem i krewetkami, ale ten pomysł na przygotowanie ryby i owoców morza wykorzystaj sobie z dowolną rybą a będzie zawsze genialnie. Tu nie potrzeba wielu składników, wystarczy dobra oliwa, kilka przypraw i kawałek papieru do pieczenia. Efektem zawsze będzie bardzo delikatna i przepyszna soczysta ryba 🙂
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
- Forma do babki kwiat30,00 zł
Polecam Wam także:
– łosoś z pomidorami
– karp w galarecie
– ryba po grecku
– dorsz ze szpinakiem
– smażona flądra
– sałatka z kaszą bulgur i łososiem
– sałatka z grillowanym łososiem
– łosoś z sosem whisky
– łosoś teriyaki
– grillowany łosoś
– łosoś z sosem whisky i mango
– kotlety rybne
– Przepis na turbota
HALIBUT PIECZONY
Przygotowanie: 20 minut
Ilość porcji: 2 porcje
Składniki:
– 250-350 g filetu z białej ryby (dorsz, halibut, inna)
– opcjonalnie 10-12 krewetek
– 1-2 łyżki oliwy z oliwek
– 1-2 ząbki czosnku
– sól i pieprz
– 2 plasterki cytryny
– 2 spore arkusze papieru do pieczenia
Składniki sos chrzanowy:
– 6 łyżek jogurtu greckiego
– 2 łyżki chrzanu
PRZYGOTOWANIE:
- Sos chrzanowy – wystarczy połączyć jogurt z chrzanem, wyjdzie z tego pyszny sos chrzanowy, idealny do ryby.
- Papier do pieczenia pokrój na arkusze i zmocz zgniatając papier pod strumieniem wody. Lekko jedynie odciśnij, tylko na tyle aby woda nie kapała z papieru.
- Na blasze połóż papier a na nim filet dorsza lub innej białej ryby, krewetki jeśli dodajesz, plasterek cytryny, czosnek pokrojony w cienkie paseczki (1 mały lub pół dużego ząbka). Całość dopraw solą i pieprzem oraz pokrop oliwą z oliwek. Podobnie przygotuj drugą porcję ryby.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st C. Rybę zawiń w pergamin dość szczelnie i wstaw do piekarnika. Piecz przez 10-15 minut, w zależności od wielkości ryby. Po wyjęciu z piekarnika wyłóż na talerze papierowe zawiniątka i podawaj.
SMACZNEGO!