Ten przepis to niestety najbardziej pracochłonne jaja jakie są 🙂 Ale tród poświęcony na ich przygotowanie wynagradza doskonały smak.
W mojej rodzinie robi się je minimum 2 razy w roku – właśnie z okazji świąt. Mama robi je w dużych ilościach bo dla mojego brata jest to podstawowe świąteczne danie. Bez tego nie ma żadnych świąt 🙂
Zapraszam Was także na przepisy na Wielkanoc:
– domowa biała kiełbasa
– jajka faszerowane w 3 kolorach
– babka majonezowa
– babka piaskowa
– jajka faszerowane paluszkami krabowymi
– jajka faszerowane mango
– łosoś marynowany w whisky
– śledź w czosnku i majeranku
– łosoś marynowany w koprze i wódce
– rolady z szynką i sałatką jarzynową
– sałatka jarzynowa
– jajka z awokado
– jaja z suszonymi pomidorami
– mazurek kajmakowy
– przepis na pasztet
Przygotowanie: ok 1h
Składniki:
– 10 jajek ugotowanych na twardo
– 1 czerstwa bułka pszenna
– 1 jajo świeże
– 1 cebula
– oliwa
– sól, pieprz
– bułka tarta
– pęczek natki pietruszki
Przygotowanie:
Zacznijcie od ugotowania jaj. Ważne aby skorupki nie popękały podczas gotowania – nie wkładajcie ich do gorącej a do zimnej wody i gotujcie na średnim lub mniejszym ogniu. Wtedy nie powinno być niespodzianek.
Teraz najważniejsza część – przekrojenie jajek. Do tego potrzebujecie bardzo ostrego noża i odrobiny wprawy. Przekrajcie wzdłuż jaja tak aby skorupka pozostała cała. Następnie oczyśćcie obrzeża z resztek skorupek i delikatnie za pomocą łyżeczki wyjmijcie ugotowane jaja. Skorupki odłóżcie, niech czekają na napełnienie.
Do rozdrobnienia jaj możecie użyć maszynki do mięsa i najgrubszych oczek – tak robi moja mama. Ja natomiast kroję wszystko ręcznie na niewielką kostkę. Podobnie posiekajcie namoczoną wcześniej w ciepłej wodzie bułkę.
Cebulę obierzcie i drobno posiekajcie. Podduście ją na oliwie aż zrobi się miękka. Dodajcie do masy jajecznej. Posiekajcie natkę pietruszki dość drobno. Dodajcie do masy. Doprawcie wszystko solą, pieprzem a na koniec dodajcie świeże jajo aby masa się związała.
Masę nakładajcie do skorupek tak aby lekko z nich wystawała. ugniećcie lekko aby jajo było całkowicie wypełnione. Na spodek wysypcie bułkę tartą i obtoczcie w niej masę wystającą ze skorupki. Na patelnię wlejcie olej na wysokość ok 1 cm. Na niewielkim ogniu obsmażajcie jaja kładąc je masą do dołu. Jajo powinno nabrać złotego koloru skorupki.
Jaja należy podawać na ciepło. Można je ponownie podgrzać przez lekkie podsmażenie (pamiętajcie że zawsze na bardzo niewielkim ogniu bo szybko się spalą).
SMACZNEGO!