Na obiad nie zawsze musi być mięso! Czasem mam ochotę na coś innego, co zostało zrobione na bazie warzywa lub jak w tym przypadku roślin strączkowych. Soczewica to bardzo pyszne i sycące ziarna, z których można zrobić niemalże wszystko. Jest doskonałym dodatkiem do sałatek, często zastępuje mi ziemniaki w tradycyjnym obiedzie, ale jest też idealna do tworzenia z niej al’a mięsnych dań jak to właśnie. Klopsiki są idealne, bardzo miękkie i delikatne w środku a do tego chrupiące na zewnątrz. Dzięki upieczeniu ich nie użyjecie do smażenia dużo tłuszczu, co spowoduje, że danie będzie jeszcze lżejsze i mniej kaloryczne.
Szukasz pomysłów na potrawy z kurczakiem w azjatyckim klimacie, zajrzyj jeszcze do:
– makaron z tofu
– falafel
– pad thai z kurczakiem
– zupa pho z kurczakiem
– sataye z kurczaka
– tajska zupa z kurczakiem
– ryż smażony z kurczakiem
KLOPSIKI Z SOCZEWICY W CURRY
Przygotowanie: 1 h 10 minut
Ilość porcji: 2-3
Składniki klopsiki:
– 180 g zielonej soczewicy (waga suchych ziaren)
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki oleju lub oliwy
– 1 łyżka koncentratu pomidorowego
– 1 łyżka sosu sojowego
– 1 łyżeczka ostrej papryki
– 1 łyżeczka kminu rzymskiego
– 1 łyżeczka soli
– 2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
– 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
– 3-4 łyżki bułki tartej
Składniki sos curry:
– 1/2 czerwonej papryki
– 1/2 żółtej papryki
– 1 duża lub 2 małe czerwone cebule
– 1-2 łyżki zielonej pasty curry (możesz użyć też czerwonej lub żółtej)
– 400 ml mleka kokosowego
– 1 łyżka sosu sojowego
– natka pietruszki lub kolendry do podania
– ugotowany ryż do podania
Przygotowanie:
- Soczewice opłukaj i gotuj do miękkości zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180o C i przygotuj blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Posiekaj cebulę i czosnek i na oleju podsmaż je na patelni. Po 2-3 minutach smażenia dodaj do nich suche przyprawy do klopsików, koncentrat pomidorowy i sos sojowy. Wszystko razem podsmaż przez kolejne 2 minuty.
- Posiekaj też drobno świeżą kolendrę oraz natkę pietruszki, ale nie dodawaj na patelnię.
- Całość z patelni dodaj do soczewicy, dorzuć też bułkę tartą i posiekane świeże zioła. Bardzo dokładnie wymieszaj i z powstałej masy lep małe klopsiki. Aby ułatwić sobie to zadanie, możesz nieco zwilżyć dłonie. Klopsiki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Klopsiki posmaruj olejem lub oliwą za pomocą pędzla kuchennego i wstaw do piekarnika. Piecz je przez około 30 minut, aż z zewnątrz zrobią się złociste, a obrzeże zrobi się chrupiące.
- W czasie pieczenia przygotuj sos curry. Na oliwie lub oleju podsmaż drobno posiekaną cebulę, a następnie wrzuć na patelnię pokrojone w małe kostki papryki. Podsmażaj 5-6 minut, po czym dodaj do warzyw pastę curry i wlej mleko kokosowe. Mieszaj i podgrzewaj, aż całość się połączy, tworząc dość gęsty zielony sos. Do sosu możesz dodać jeszcze nieco sosu sojowego.
- Po upieczeniu przestudź przez chwilę klopsiki i włóż je do ciepłego sosu curry, ale delikatnie, aby klopsiki się nie rozpadły. Chwilę podgrzewaj w sosie, po czym przekładaj na talerze, dodaj ugotowany ryż i świeżą kolendrę lub pietruszkę. Gotowe!
SMACZNEGO!