Dziś przepis dla fanów soczewicy. Jest naprawdę pyszny i dzięki swojej konsystencji także bardzo sycący. Zaproponowałam Wam doprawienie go odrobiną sproszkowanego chilli i kolendry, ale możecie sami dopasować dodatki do upodobań, dodać zamiast chilli słodką paprykę lub paprykę wędzoną.
Lubicie zupy kremy? Koniecznie zajrzyjcie do takich przepisów jak:
– najlepsze przepisy na zupy kremy
– krem z groszku z mlekiem kokosowym
– krem z ziemniaków z ciemnym piwem
– krem z kalafiora z posypką z bułki tartej
– zupa krem z brokuła
– zupa krem z buraczków
– krem z marchewki z pomarańczą i imbirem
– krem z pora z boczkiem
– zbiór przepisów FIT i odpowiedź na pytanie co jeść na diecie
KREM Z CZERWONEJ SOCZEWICY
PRZYGOTOWANIE: 30 minut
ILOŚĆ PORCJI: 3-4
SKŁADNIKI:
– 1 szklanka czerwonej soczewicy
– 1 średnia marchewka
– pół cebuli
– 2 ząbki czosnku
– 1 l bulionu z kurczaka lub rosołu domowego
– sól i pieprz
– 1 łyżka oliwy
– 1 łyżeczka chilli
– 1/4 łyżeczki sproszkowanej kolendry
– do podania: śmietana lub jogurt grecki, świeża kolendra lub kiełki
Przygotowanie:
- Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
- Soczewicę przepłakuj na sicie i odstaw. Marchewkę obierz i pokrój w bardzo małą kostkę, im mniejsza tym szybciej się ugotuje.
- Do garnka wlej oliwę i dodaj posiekaną cebulę oraz czosnek. Duś około 2 minut. Następnie marchewkę i soczewicę i duś ok 2 minut. Zalej wszystko gorącym bulionem, dopraw odrobiną soli i pieprzu i gotuj około 20 minut aż warzywa zmiękną/
- Teraz dopraw zupę chilli i kolendrą i zblenduj ją na gładki krem.
- Podawaj zupę z dodatkiem śmietany lub jogurtu greckiego, ze świeżą kolendrą lub kiełkami.
Smacznego!
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
2 comments
Wygląda przepysznie. Chociaż przyznam szczerze, że zupy krem do mnie nie przemawiają. Tą z przyjemnością wypróbuję.
Zupa naprawdę dobra. Mąż nie znosi zupy krem. A ta mu smakowała 🙂 Szybko się ją robi i jest smaczna.