Makaron z szynką parmeńską i oliwkami

Kolejny prosty i szybki makaronowy przepis, w Krym znajdziesz szynkę parmeńską, oliwki kalamata i kapary.  A jeśli chcesz dodatkowo potraktować to danie wyjątkowo, zrób domowy makaron z mojego pysznego przepisu na domowy makaron.

Jeśli lubicie makarony, zapraszam Was do innych moich przepisów:
– zebrane w jednym miejscu najlepsze przepisy na makarony
makaron z kurczakiem
makaron z pieczarkami
–  penne z szynką parmeńską 
makaron z boczkiem
makaron ze szpinakiem
makaron z polędwicą
makaron z krewetkami
spaghetti aglio oilo
spaghetti bolognese
spaghetti carbonara
spaghetti z krewetkami

Makaron z szynką parmeńską i oliwkami

Ilość porcji: 2
Przygotowanie: 20-25 minut

Składniki:
– 250 g makaronu spaghetti lub innego
– 5 ząbków czosnku
– pół dużej cebuli
– 200 ml passaty pomidorowej
– 100 ml białego wina
– 1 papryczka chilli
– pół szklanki oliwek kalamata lub innych czarnych
– 1/3 szklanki kaparów
– 6-8 plastrów szynki parmeńskiej
– oliwa do smażenia
– sól, pieprz
– cytryna lub limonka do podania
– świeża natka pietruszki

  1. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu, powinien być al dente.
  2. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Na oliwie podsmaż cebulę z czosnkiem, a następnie dodaj drobno posiekane chilli. Jego ilość zależy od ostrości papryczki jaką posiadasz oraz Twoich preferencji. ja zwykle daję 1 średnio-ostre chilli do tej ilości sosu.
  3. Na patelnię dodaj pokrojoną w paseczki szynkę i krótko podsmaż.
  4. Dodaj na patelnię passatę pomidorową oraz białe wino, dopraw solą i pieprzem i całość podduś.
  5. Jak sos się nieco zredukuje dodaj oliwki i kapary a następnie ugotowany makaron. Połącz całość. Przełóż makaron na talerze, podawaj z cząstkami cytryny lub limonki oraz posiekaną natką pietruszki.

SMACZNEGO!

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Makaron z szynką parmeńską i oliwkami
Autor:
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
41star1star1star1stargray Based on 4 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Zapisz się do newslettera i pobierz e-book

ja

Przeczytaj poprzedni wpis:
Krem z czerwonej soczewicy

Dziś przepis dla fanów soczewicy. Jest naprawdę pyszny i dzięki swojej konsystencji także bardzo sycący. Zaproponowałam Wam doprawienie go odrobiną...

Zamknij