Krem z czerwonej soczewicy

Dziś przepis dla fanów soczewicy. Jest naprawdę pyszny i dzięki swojej konsystencji także bardzo sycący. Zaproponowałam Wam doprawienie go odrobiną sproszkowanego chilli i kolendry, ale możecie sami dopasować dodatki do upodobań, dodać zamiast chilli słodką paprykę lub paprykę wędzoną.

Lubicie zupy kremy? Koniecznie zajrzyjcie do takich przepisów jak:
najlepsze przepisy na zupy kremy
krem z groszku z mlekiem kokosowym
krem z ziemniaków z ciemnym piwem
krem z kalafiora z posypką z bułki tartej
zupa krem z brokuła
zupa krem z buraczków
krem z marchewki z pomarańczą i imbirem
krem z pora z boczkiem
– zbiór przepisów FIT i odpowiedź na pytanie co jeść na diecie

KREM Z CZERWONEJ SOCZEWICY

PRZYGOTOWANIE: 30 minut
ILOŚĆ PORCJI: 3-4

SKŁADNIKI:
– 1 szklanka czerwonej soczewicy
– 1 średnia marchewka
– pół cebuli
– 2 ząbki czosnku
– 1 l bulionu z kurczaka lub rosołu domowego
– sól i pieprz
– 1 łyżka oliwy
– 1 łyżeczka chilli
– 1/4 łyżeczki sproszkowanej kolendry
– do podania: śmietana lub jogurt grecki, świeża kolendra lub kiełki

Przygotowanie:

  1. Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
  2. Soczewicę przepłakuj na sicie i odstaw. Marchewkę obierz i pokrój w bardzo małą kostkę, im mniejsza tym szybciej się ugotuje.
  3. Do garnka wlej oliwę i dodaj posiekaną cebulę oraz czosnek. Duś około 2 minut. Następnie marchewkę i soczewicę i duś ok 2 minut. Zalej wszystko gorącym bulionem, dopraw odrobiną soli i pieprzu i gotuj około 20 minut aż warzywa zmiękną/
  4. Teraz dopraw zupę chilli i kolendrą i zblenduj ją na gładki krem.
  5. Podawaj zupę z dodatkiem śmietany lub jogurtu greckiego, ze świeżą kolendrą lub kiełkami.

Smacznego!

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Krem z czerwonej soczewicy
Autor:
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

  • Natalia

    Opublikowane 06/03/2018

    Odpowiedz

    Wygląda przepysznie. Chociaż przyznam szczerze, że zupy krem do mnie nie przemawiają. Tą z przyjemnością wypróbuję.

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Zapisz się do newslettera i pobierz e-book

ja

Przeczytaj poprzedni wpis:
Brukselka z boczkiem

Te małe kapustki lubię od dzieciństwa. U mnie w domu mówiło się, że brukselka najlepsza jest po wcześniejszym przemrożeniu. Podobno...

Zamknij