Kolejna pyszna propozycja na zupę krem zagościła na moim blogu. Mam już chyba zupy kremy ze wszystkich dostępnych warzyw, niektóre nawet w kilku wersjach smakowych. Zupami można się bawić, za każdym razem nieco zmieniać ich dodatki i smak. Z takiej zabawy powstają czasem naprawdę genialne połączenia smakowe. Dziś krem z batatów o lekko słodkiej nucie, dlatego dodałam do niego zamiast jogurtu greckiego lub śmietany serek ricotta. A na wierch trochę kiełków z buraka, które idealnie pasują do zupy i pięknie komponują się kolorystycznie.
Lubisz zupy kremy? Koniecznie zajrzyj do takich przepisów jak:
– najlepsze przepisy na zupy kremy
– krem z pomidorów
– krem z groszku z mlekiem kokosowym
– krem z ziemniaków z ciemnym piwem
– krem z kalafiora z posypką z bułki tartej
– zupa krem z brokuła
– zupa krem z buraczków
– krem brokułowy
– pikantne frytki z batatów
– sałatka z batatem i jakiem na miękko
– kurczak z batatami
– najlepsze przepisy na zupy kremy
– krem z pomidorów
– krem z groszku z mlekiem kokosowym
– krem z ziemniaków z ciemnym piwem
– krem z kalafiora z posypką z bułki tartej
– zupa krem z brokuła
– zupa krem z buraczków
– krem brokułowy
– pikantne frytki z batatów
– sałatka z batatem i jakiem na miękko
– kurczak z batatami
krem Z BATATÓW
Przygotowanie: ok 20 minut
Ilość porcji: 2-3
Składniki:
– 1 duży batat (ok 500 g)
– 1 ząbek czosnku
– pół cebuli
– oliwa z oliwek
-500-700 ml bulionu z warzyw lub drobiowego, a najlepiej domowy rosół
– do podania: łyżka sera ricotta i drobina kiełków z buraka lub innych na porcję
WYKONANIE:
- Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Batata obierz i pokrój w niewielką kostkę.
- Na oliwie podsmaż cebulę i czosnek. Po kilku minutach dodaj batata i krótko duś. Po 4-5 minutach dodaj gorący bulion.
- Gotuj około 12-15 minut aż bataty staną się miękkie i za pomocą blendera zmiksuj zupę na jednolity krem. Zupę przekładaj do miseczek i dodaj po łyżce sera ricotta oraz kiełki.
SMACZNEGO!
Polecam Ci także:
– krem z marchewki z pomarańczą i imbirem
– krem z cukinii z nachos
– krem z ziemniaków ze śledziem
– przepyszna zupa krem z białej cebuli
– krem z pieczonych pomidorów i papryki
– krem z zielonego groszku z boczkiem
– zupa krem z dyni
– krem z białych szparagów
– zupa krem z fenkuła
– krem z papryki z tequilą
– krem z pieczonej papryki
– góralska kwaśnica
– chipsy z batatów
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
OCEŃ TO DANIE:
Nazwa dania:
Krem z batatów
Autor:
nietylkopasta.pl
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena:
11 Review(s) Based on
4 comments
Ogólnie lubię bataty, choć moim zdaniem nie da się ich za dużo zjeść bo są słodkie. Ale jeszcze w formie pasty nie miałam okazji ich próbować, bardzo ciekawy przepis.
Myślałam, że „jakoś przełknę”, a okazało się, że wyszło fenomenalnie!!! Dziękuje za przepis!
Super cieszę się, że taki był efekt 🙂
Pychota, też tak robię 🙂 Polecam jeszcze dodać przyprawy m.in. rozmaryn i wkroić nieco papryki oraz chili – bomba!