Krem z kalafiora i fenkuła czyli kopru włoskiego to idealna propozycja dla tych którzy lubią ciekawe i zaskakujące połączenia. To ciekawa opcja nawet dla tych którzy nie lubią anyżowego smaku kopru, tym trzem po upieczeniu fenkuł robi się przepysznie słodki i zostaje jedynie nuta smakowa. Jest przepysznie 🙂
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
Lubicie zupy kremy? Koniecznie zajrzyjcie do takich przepisów jak:
– najlepsze przepisy na zupy kremy
– orientalna pomidorowa
– zupa o smaku lasagne
– krem z groszku z mlekiem kokosowym
– krem z ziemniaków z ciemnym piwem
– krem z kalafiora z posypką z bułki tartej
– zupa krem z brokuła
– zupa krem z buraczków
– krem z marchewki z pomarańczą i imbirem
– krem z pora z boczkiem
– zupa taco
Krem z kalafiora i kopru włoskiego
PRZYGOTOWANIE: 45 minut
ILOŚĆ PORCJI: 4-5
SKŁADNIKI:
– 1 średni kalafior
– 1 bulwa kopru włoskiego – fenkuła
-2-3 łyżki oliwy
– 1 łyżka octu balsamicznego
– 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
– 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
– sól i pieprz
– 750 ml bulionu
– 200 ml mleka kokosowego
– 1 ząbek czosnku
– do podania: jogurt grecki, oliwa, słone krakersy
Przygotowanie:
- Kalafiora pokrój w niewielkie różyczki a fenkuła w plastry. Jeśli twój fenkuł ma drobne listki na górze, zachowaj je do podania zupy.
- Z oliwy z oliwek, octu balsamicznego, wędzonej papryki, kminu rzymskiego, szczypty soli i pieprzu przygotuj sos. Zalej nim przygotowane warzywa i wymieszaj najlepiej rękami.
- Tak przygotowanego kalafiora i fenkuła przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, Piecz przez około 20 minut w temperaturze 180 st C.
- Do blendera dodaj upieczone warzywa, gorący bulion, mleko kokosowe i ząbek czosnku. Wszystko zblenduj na gładką masę.
- Przełóż zupę do miseczek, udekoruj ją jogurtem greckim, oliwą, pokruszonymi krakersami i listkami fenkuła. Podawaj.
Smacznego!
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł