Krem z kalafiora i kopru włoskiego

Krem z kalafiora i fenkuła czyli kopru włoskiego to idealna propozycja dla tych którzy lubią ciekawe i zaskakujące połączenia. To ciekawa opcja nawet dla tych którzy nie lubią anyżowego smaku kopru, tym trzem po upieczeniu fenkuł robi się przepysznie słodki i zostaje jedynie nuta smakowa. Jest przepysznie 🙂

Lubicie zupy kremy? Koniecznie zajrzyjcie do takich przepisów jak:
najlepsze przepisy na zupy kremy
orientalna pomidorowa
zupa o smaku lasagne
krem z groszku z mlekiem kokosowym
krem z ziemniaków z ciemnym piwem
krem z kalafiora z posypką z bułki tartej
zupa krem z brokuła
zupa krem z buraczków
krem z marchewki z pomarańczą i imbirem
krem z pora z boczkiem
zupa taco

Krem z kalafiora i kopru włoskiego

PRZYGOTOWANIE: 45 minut
ILOŚĆ PORCJI: 4-5

SKŁADNIKI:
– 1 średni kalafior
– 1 bulwa kopru włoskiego – fenkuła
-2-3 łyżki oliwy
– 1 łyżka octu balsamicznego
– 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
– 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
– sól i pieprz
– 750 ml bulionu
– 200 ml mleka kokosowego
– 1 ząbek czosnku
– do podania: jogurt grecki, oliwa, słone krakersy

Przygotowanie:

  1. Kalafiora pokrój w niewielkie różyczki a fenkuła w plastry. Jeśli twój fenkuł ma drobne listki na górze, zachowaj je do podania zupy.
  2. Z oliwy z oliwek, octu balsamicznego, wędzonej papryki, kminu rzymskiego, szczypty soli i pieprzu przygotuj sos. Zalej nim przygotowane warzywa i wymieszaj najlepiej rękami.
  3. Tak przygotowanego kalafiora i fenkuła przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, Piecz przez około 20 minut w temperaturze 180 st C.
  4. Do blendera dodaj upieczone warzywa, gorący bulion, mleko kokosowe i ząbek czosnku. Wszystko zblenduj na gładką masę.
  5. Przełóż zupę do miseczek, udekoruj ją jogurtem greckim, oliwą, pokruszonymi krakersami i listkami fenkuła. Podawaj.

Smacznego!

 

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Krem z kalafiora i kopru włoskiego
Autor:
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Zapisz się do newslettera i pobierz e-book

ja

Przeczytaj poprzedni wpis:
Sernik z rodzynkami

Od zawsze trwa wojna dwóch frontów - tych którzy uwielbiają sernik z dodatkiem rodzynek i tych którzy uważają to za...

Zamknij