Sernik z rodzynkami

Od zawsze trwa wojna dwóch frontów – tych którzy uwielbiają sernik z dodatkiem rodzynek i tych którzy uważają to za profanację tego ciasta. Wybór pozostawiam Wam, ja uwielbiam obie wersje sernika. A jeśli nie lubisz rodzynek pomiń je w przepisie.

A jeśli lubicie pyszne klasyczne pyszne ciasta, zapraszam Was do moich ulubione przepisy:
sernik tradycyjny
sernik z wiśniami
sernik z jagodami
biszkopt z truskawkami
sernik z malinami
szybki biszkopt z rabarbarem
najlepsze kruche ciasto ze śliwkami
prosta szarlotka

SERNIK z rodzynkami

Przygotowanie: 1 h 15 minut + chłodzenie

Składniki:
– 1 kg sera białego na sernik
– 200 g masła
– 250 g drobnego cukru  do wypieków
– 4 jajka rozmiar L
– 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
– 2 garści rodzynek

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
  2. W misie miksera rozetrzyj masło i cukier aż uzyskasz białą puszystą masę. Teraz dodaj po jednym żółtku i miksuj.
  3. Dodaj stopniowo ser cały czas miksując. Na koniec wsyp mąkę ziemniaczaną i zmiksuj.
  4. Białka ubij na sztywno. Dodaj do masy serowe i delikatnie wymieszaj szpatułką. W czasie mieszania dorzuć także rodzynki.
  5. Blachę do ciasta z odpinanym dnem wyłóż na spodzie papierem do pieczenia. Wlej masę sernikową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 st C. Piecz sernik przez 60 minut, a następnie wystudź w lekko uchylonym piekarniku.

SMACZNEGO!

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Sernik z rodzynkami
Autor:
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Zapisz się do newslettera i pobierz e-book

ja

Przeczytaj poprzedni wpis:
Zalewajka

Zadałam ostatnio pytanie w pracy, jakie tradycyjne zupy lubicie. Pojawiły się więc pomidorowa, ogórkowa czy krupnik. I Kasia nagle przypomniała...

Zamknij