Chyba nie zliczę, w ilu wersjach już robiłam i jadłam krewetki. Jednymi z moich ulubionych są oczywiście te, w sosie maślanym lub sosie z dodatkiem białego wina. Często dodaję też do krewetek pomidory, te świeże drobno pokrojone lub takie krojone z puszki, robiąc z nich pyszny sos pomidorowy. Do tego obowiązkowo czosnek, przyprawy, lub jak tym razem czarne oliwki i ser feta. Takie połączenie pysznej sałatki greckiej oraz super szybkiego dania z krewetkami.
KREWETKI Z SEREM FETA
Ser feta dorzuć do krewetek na samym końcu, kiedy są jeszcze ciepłe, ale nie ma potrzeby podgrzewać je z serem feta. Wtedy już tylko dodaj do krewetek pieczywo i podawaj je od razu do jedzenia.
KREWETKI Z OGONKAMI CZY BEZ OGONKÓW
Jestem zdania, że dania takie jak to, w których jest pyszny sos oraz trochę dodatków najlepiej robić już z krewetek pozbawionych ogonków. Uciążliwe będzie bowiem wybieranie krewetek spośród duszonych pomidorków, odganianie oliwek i sera feta, tak aby wyjąć ogonek i je zjeść. Obierz zatem krewetki wcześniej a jedzenie tej potrawy będzie o wiele bardziej przyjemne.
Lubisz krewetki? Zajrzyj też do tych przepisów:
Tajska zupa z krewetkami
Makaron z krewetkami
Ryż smażony z krewetkami
Zupa curry z krewetkami
Przepis na krewetki z czosnkiem i chrupiącym pieczywem
Makaron orzo z krewetkami
Sałatka cezar z krewetkami
Makaron z chorizo i krewetkami
Sałatka meksykańska z krewetkami
Szybkie curry z krewetkami
Risotto z krewetkami
Krewetki w maśle czosnkowym
Krewetki w sosie pomidorowym z wódką
KREWETKI GRECKIE
Przygotowanie: 20 minut
Ilość porcji: 2 porcje
Składniki krewetki:
– 500-700 g krewetek średniej wielkości całkowicie obranych
– 3-4 łyżki oliwy z oliwek
– pół czerwonej cebuli
– 1-2 ząbki czosnku
– 10-15 pomidorków koktajlowych
– pół szklanki czarnych drylowanych oliwek
– 1/3 szklanki pokruszonego sera feta
– 1/3 szklanki wina białego wytrawnego
– 1 łyżeczka suszonego oregano
– sól i pieprz
– pieczywo do podania
Przygotowanie:
- Cebulę i czosnek pokrój bardzo drobno, cebulę w kosteczkę a czosnek na bardzo małe części lub przeciśnij przez praskę.
- Pokrój też pomidorki koktajlowe na pół lub ćwiartki. Krewetki pozbaw pancerzyków i najlepiej ogonków (patrzy komentarz wyżej).
- Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż na niej cebulę, dodaj na sam koniec czosnek i podsmażaj jeszcze minutę. Wtedy dodaj pomidorki i podsmażaj przez kilka minut, aż zmiękną i stracą kształt. Wtedy dolej wino białe, dopraw solą, pieprzem i oregano i dodaj obrane krewetki.
- Krewetki podgrzewaj przez dosłownie kilka minut, jeśli są surowe 2 minuty dłużej. Pod koniec duszenia dodaj czarne oliwki wydrylowane oraz dosłownie w ostatniej chwili pokruszony ser feta.
- Krewetki podawaj z pieczywem i zjadaj od razu, jak są ciepłe.
Smacznego!