Kurczaka robi się bardzo szybko, możecie użyć oczywiście gotowego sosu barbecue, jednak ja polecam przygotowanie go samodzielnie. Mój przepis na doskonały sos barbecue.
Szukasz pomysłów na pyszny obiad? Oto kilka moich przepisów:
– polędwiczki z szynką parmeńską
– królik w winie
– pulled pork
– gicz cielęca w warzywach
– boeuf bourguignon
– stek z sosem whiskey
– schab z pieczarkami
– pikantny gulasz z czerwonym winem
– pomysł na kurczaka
– polędwica z marynowanym pieprzem
Przygotowanie: 30 minut
Ilość porcji: 2 porcje
Składniki:
– 5-6 części z kurczaka (mogą być korpusy, nogi)
– 6-8 łyżek sosu barbecue – przepis
Przygotowanie:
Kurczaka posmarujcie za pomocą pędzla sosem barbecue i włóżcie na min 30 min do lodówki. Możecie także przygotować go nieco wcześniej np kilka godzin przed podaniem. Wtedy kurczaka należy trzymać w lodówce pod przykryciem.
Piekarnik nagrzejcie do 190 st. Blachę wyłóżcie papierem do pieczenia lub folią aluminiową (bardzo ciężko myje się blachę jeśli przygotowujecie bezpośrednio na niej). Wyłożyć kurczaka i piec ok 20-30 min, aż kawałki się pięknie zezłocą. Podawać z dodatkowym sosem barbecue.
SMACZNEGO!
Polecam Wam także pyszne przepisy na:
– kotlet schabowy
– schabowy inaczej
– pulpety w sosie pomidorowym
– zupa ogórkowa
– zupa pieczarkowa
– zapiekanki z pieczarkami
3 comments
Hm… Nie przepadam za kurczakiem ze względu na skórę, którą ma. Zawsze jakieś dziwne włoski na niej znajduję. Ale Twój wygląda świetnie!
Orcia, dziękuję był bardzo smaczny. Ale pamiętaj że skórkę możesz zawsze usunąć i wykorzystać samego kurczaka 🙂
Fantastycznie podany kurczak, aż ślinka cieknie 🙂