Jedno z takich prostych i pysznych dań, które pokochasz za cudowny smak oraz prostotę w przygotowaniu. Ja podaję Ci tu bardzo prosty przepis, ale możesz go jeszcze po swojemu zmodyfikować, dodając do niego inny zestaw przypraw, warzywa czy nie dodawać śmietany. Nadaj temu daniu swojego indywidualnego charakteru.
Przygotowując kurczaka, najpierw należy go podsmażyć z obu stron, tak aby przestał być surowy w środku. Następnie zdejmij go z patelni, a w przypadku dużej ilości tłuszczu odlej jego część i na resztce podsmaż szalotkę i czosnek. Później już szybciutko należy przygotować sos pomidorowy, dodać ponownie kurczaka, przyprawy i właściwie gotowe!
Jeśli lubisz potrawy z kurczakiem, zajrzyj też do innych podobnych przepisów:
- Najlepsze burrito z kurczakiem
- Kurczak z papryką i suszonymi pomidorami
- Kurczak słodko-kwaśny
- Kurczak w czerwonym winie
- Kurczak w sosie musztardowym
- Kurczak w sosie cytrynowym ze szpinakiem
- Kurczak w sosie dijon
- Kurczak z papryką
- Najlepszy kurczak pieczony!
- Kurczak z suszonymi pomidorami i szpinakiem
- Kurczak w sosie cytrynowym
- Kurczak caprese
KURCZAK W SOSIE POMIDOROWYM
Przygotowanie: 20 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 150 ml passaty pomidorowej
- 2-3 łyżki śmietany 18%
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 szalotka lub pół cebuli
- przyprawy kurczak: sól, pieprz, ostra papryka, wędzona papryka
- 1/2 szklanki świeżych listków bazylii
- 1 łyżeczka płatków chilli (lub nieco mniej jeśli wolisz łagodne dania, ale nie warto ich całkiem poomijać)
- 2-3 łyżki oliwy lub oleju
- do podania: makaron, ziemniaki, ryż lub kasza
- tarty parmezan do posypania kurczaka
Przygotowanie:
- Kurczaka umyj, osusz, przekrój na cieńsze kawałki (ja mniejszą pierś z kurczaka kroję wzdłuż na pół) i dopraw solą, pieprzem ostrą i wędzoną papryką z obu stron.
- Posiekaj też drobno szalotkę oraz czosnek. Posiekaj też świeże listki bazylii, choć te nie muszą być drobno posiekane.
- Kurczaka podsmaż na oliwie z oliwek lub oleju przez 3-4 minuty z każdej strony, choć długość będzie zależała od grubości kawałków. Zdejmij z patelni.
- Na tej samej patelni podsmaż szalotkę przez 2 minuty, po czym dodaj czosnek. Teraz wystarczy dosłownie minuta i wlej passatę pomidorowa, dodaj śmietanę i wymieszaj. Dopraw sos jeszcze solą, pieprzem i płatkami chilli do smaku, po czym wrzuć posiekaną bazylię. Chwilę jeszcze podgrzewaj, aż sos się odrobinkę zredukuje.
- Do sosu wrzuć ponownie usmażonego wcześniej kurczaka i podgrzewaj jeszcze około 2 minut, przewracając kurczaka w trakcie, aby sos go otoczył.
- Kurczaka podawaj z makaronem, ziemniakami, ryżem lub kaszą. Ja tym razem wybrałam drobny makaron w kształcie ryżu. Na koniec posyp kurczaka tartym parmezanem.