To jest idealne danie, jak nie masz zbyt dużo czasu na gotowanie. Najpierw krótkie smażenie kurczaka, a później zrobisz na patelni naprawdę prosty sos na bazie puszki krojonych pomidorów i mleka kokosowego. Do tego warto dodać sporo warzyw. W mojej wersji pojawiły się kolorowe papryki i cebula, bo takie warzywa posiadałam w lodówce tego dnia. Ale doskonale nada się też brokuł, kalafior, marchewka czy cukinia.
Przygotuj piersi z kurczaka, nasmaruj je przyprawami, podsmaż, po czym zdejmij z patelni i przygotuj sos. Później zostanie Ci już tylko podgrzanie kurczaka w gorącym sosie i gotowe.
Lubisz obiady z kurczakiem? Mam dla Ciebie jeszcze kilka pysznych przepisów:
Kurczak w sosie mole
Kurczak w sosie dijon
Kurczak z papryką
Roladki z kurczaka z suszonymi pomidorami
Siekane kotlety z kurczaka
Najlepszy kurczak pieczony!
Kurczak Tikka Masala
Kurczak z suszonymi pomidorami i szpinakiem
Kurczak w sosie cytrynowym
Szwedzkie klopsiki jak z Ikei
KURCZAK Z MLEKIEM KOKOSOWYM
Przygotowanie: 25 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
- 4 piersi z kurczaka
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 żółtej papryki
- 1/2 zielonej papryki
- 1 czerwona cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów
- 1 puszka (400 g) mleka kokosowego
- oliwa lub olej do podsmażenia
- przyprawy: 1 łyżka sproszkowanej kolendry, 1 łyżka kminu rzymskiego, 1 łyżeczka imbiru, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczka pieprzy cayenne, 1 łyżka słodkiej papryki, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka pieprzu
- sok z połowy limonki
- do podania: sezam jasny i/lub czarny, listki świeżej kolendry lub posiekana dymka
- do podania: ryż
Przygotowanie:
- Z podanych przypraw przygotuj mieszankę w miseczce. Nieco ponad połowę odłóż, będzie potrzebna do sosu. Resztę przygotuj do kurczaka.
- Papryki pokrój w niewielką kostkę, cebulę w piórka lub półplasterki, czosnek w plasterki.
- Kurczaka umyj, oczyść z błonek, pokrój na cieńsze plastry, osusz i dopraw mieszaniną przypraw.
- Kurczaka podsmaż na patelni na oliwie lub oleju, wystarczy kilka łyżek. Kurczak musi się lekko zezłocić z obu stron i przestać być surowy. Zdejmij kurczaka z patelni i odstaw.
- Na patelnię dodaj kolorowe papryki i krótko je przesmaż, po czym dodaj czerwoną cebulę i smaż jeszcze kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Na koniec dodaj czosnek i smaż 1-2 minuty, aż czosnek nieco zmięknie.
- Dodaj na patelnię resztę przypraw, puszką pomidorów i puszkę mleka kokosowego. Gotuj sos przez kilka minut, aż nieco się zredukuje, po czym dodaj na patelnię wcześniej usmażonego kurczaka i podgrzewaj w sosie przez 2-3 minuty.
- Kurczaka skrop sosem z limonki, podawaj z ryżem, posypanego sezamem, kolendrą lub dymką.